Babka cytrynowa
- 5 jajek,
- 2 szklanki mąki,
- 1 szk cukru ,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 ml mleka,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego Kamis
- margaryna 250 g,
- 50 ml soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- Lukier
- sok z pół cytryny
- cukier puder
Żółtka utrzeć z cukrem ,cukrem waniliowym i skórką cytrynową za pomocą miksera do rozpuszczenia się cukru.Wlać letnią roztopioną margarynę i miksować na wolnych obrotach.Dodać sok z cytryny . Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy na przemian z mlekiem cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli i wmieszać(nie miksować) powoli łyżką do ciasta.Ciasto wlać do formy z kominkiem wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 min do suchego patyczka.Forma o średnicy 23 cm. Lukier;do soku z cytryny dodać i ucierać tyle cukru pudru , aż uzyskamy gęstą masę i oblać zimną babkę.
Przepis dodał użytkownik alaaa
Podziel się opinią
Komentarze