Trwa ładowanie...
d2ymkrl
17-02-2014 15:09

Babeczki z żurawinami

Przepis
4.2
(6 głosów)
Oceń:
d2ymkrl
Składniki
  • 25 dag żurawin
  • szklanka cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki razowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szklanka brązowego cukru
  • 2 jaja
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 10 dag masła
  • sok z cytryny
  • po pół łyżeczki soli i przyprawy do pierników
  • tłuszcz i bułka tarta do foremek
Przepis

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 15 min
Liczba porcji: 25
Kalorie: 153 kcal

1. Żurawiny zasypać w rondlu cukrem pudrem i podgrzewać przez 4 minuty. Zdjąć z ognia i odsączyć na durszlaku.

2. Do miski wsypać obie mąki, sodę, cynamon, sól i przyprawę do pierników, wymieszać. Jaja utrzeć z brązowym cukrem i masłem na puszystą masę i – nadal ucierając – dodać jogurt i sok z cytryny.

3. Tak przygotowaną masę dokładnie połączyć z mąką, a potem delikatnie – aby owoce nie popękały – wymieszać z żurawinami.

4. Foremki wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą i napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika.

5. Babeczki piec 15 minut w temperaturze 220 stopni C. Najlepiej smakują na ciepło, z bitą śmietaną.

Przepis poleca Polskie pyszności

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ymkrl
d2ymkrl
d2ymkrl
Więcej tematów
d2ymkrl