Babeczki z żurawinami
- 25 dag żurawin
- szklanka cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki razowej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szklanka brązowego cukru
- 2 jaja
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 10 dag masła
- sok z cytryny
- po pół łyżeczki soli i przyprawy do pierników
- tłuszcz i bułka tarta do foremek
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 15 min
Liczba porcji: 25
Kalorie: 153 kcal
1. Żurawiny zasypać w rondlu cukrem pudrem i podgrzewać przez 4 minuty. Zdjąć z ognia i odsączyć na durszlaku.
2. Do miski wsypać obie mąki, sodę, cynamon, sól i przyprawę do pierników, wymieszać. Jaja utrzeć z brązowym cukrem i masłem na puszystą masę i – nadal ucierając – dodać jogurt i sok z cytryny.
3. Tak przygotowaną masę dokładnie połączyć z mąką, a potem delikatnie – aby owoce nie popękały – wymieszać z żurawinami.
4. Foremki wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą i napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
5. Babeczki piec 15 minut w temperaturze 220 stopni C. Najlepiej smakują na ciepło, z bitą śmietaną.
Przepis poleca Polskie pyszności
Podziel się opinią
Komentarze