Babeczki z kremem z jeżyn
- CIASTO NA BABECZKI
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- KREM
- 250 g masła
- 120 g świeżych jeżyn
- 2 szklanki cukru pudru
W misce mieszamy cukier, proszek do pieczenia i mąkę. W innym mleko, jajka, olej i ekstrakt z wanilii. Łączymy składniki z obu misek. Do usztywnianych papilotek nakładamy ciasto (otrzymamy 12 porcji). Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy na kratce.
Przygotowujemy jeżynowy krem. Miksujemy owoce i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Na puszystą masę miksujemy masło z cukrem pudrem. Dodajemy puree z jeżyn. Miksujemy do momentu, aż wszystko się ze sobą dobrze połączy (musimy pamiętać, aby składniki miały temperaturę pokojową). Gotową masę wkładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wszystko chłodzimy. Na samym końcu zdobimy babeczki. Życzymy smacznego!
Podziel się opinią
Komentarze