Babeczki z kremem czekoladowo-śmietankowym
- Ciasto:
- 3 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 20 dag cukru pudru
- 25 dag margaryny
- 5 dag smalcu
- 4 żółtka
- 3 łyżki wody
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- Nadzienie:
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 2 opakowania budyniu czekoladowego
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- opakowanie śmietan-fixu
- Dekoracja:
- konfitura z wiśni
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, margarynę, smalec, posiekać nożem, wymieszać. Żółtka rozkłócić z wodą, wlać do mąki, wymieszać, zagnieść ciasto, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 minut.
Foremki do babek posmarować tłuszczem.
Oziębione ciasto rozwałkować, podsypując mąką, foremką wyciąć kółka. Ciastem wylepić foremki do babeczek, ustawić na blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temperaturze 200ºC. Upieczone babeczki wyjąć z foremek jeszcze ciepłe, ustawić na tacy do wystygnięcia.
Budyń rozprowadzić w pół szklanki mleka. Pozostałe mleko wlać do garnka, dodać pokruszoną czekoladę i cukier, mieszając zagotować, zestawić z ognia, wlać budyń, nadal mieszając ponownie doprowadzić do wrzenia. Gdy budyń zgęstnieje, odstawić do wystygnięcia. Oziębiony budyń zmiksować, aby nie było grudek. Śmietankę ze śmietan-fixem ubić na sztywno, porcjami dodawać do budyniu, delikatnie mieszać aż powstanie jednolita puszysta masa.
Kremem napełnić szprycę do tortów, wyciskać porcje na każdą babeczką, udekorować wiśniami z konfitury.
25 porcji po:
295 kcal, 4 g białka, 15,4 g tłuszczu, 46,4 mg cholesterolu, 0,8 g błonnika
Przepis poleca Kruche ciasta i ciasteczka
Podziel się opinią
Komentarze