Babeczki reniferki
- na ok.30 babeczek:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka zmielonego cynamonu
- 230 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 4 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 2. Krem:
- 600 ml śmietany kremówki (36%)
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (to nie to samo co aromat)
- precelki
- oczy - białe groszki (np. cukierki korsarze), źrenice wykonane są z roztopionej czekolady
- wiśnie kandyzowane na noski (ja z robiłam z czerwonych M&M i malin)
- Udekorować babeczki.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon - przesiać. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu, aż do wyczerpania obu składników. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180?C przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
Krem:
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone, ekstrakt waniliowy i wymieszać łyżką. Babeczki przy pomocy dekoratora udekorować kremem.
Przepis dodał użytkownik cinnamonelf
Podziel się opinią
Komentarze