Babeczki malinowe z białą czekoladą i migdałami
- Spód:
- 120 g tartych migdałów
- 80 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 400 g mrożonych malin (waga przed rozmrożeniem)
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżka cukru
- Beza:
- 3 białka (w temperaturze pokojowej)
- szczypta soli
- ? szklanki cukru
- 1 laska wanilii KAMIS
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Do dużej miski wsypać tarte migdały, mąkę, sól i cukier, dodać posiekane masło, wodę i żółtka, a następnie zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Przygotować nadzienie: czekoladę pokroić w grubą kostkę i odłożyć. Zamrożone maliny wrzucić na gorącą patelnię, posypać łyżką cukru i przesmażyć ok. 3 minut aż puszczą sok. Odstawić na sitko, aby pozbyć się nadmiaru soku.
Wyjąć ciasto z lodówki i wylepić nim formę do muffinek. Nakłuć ciasto widelcem i zapiekać je ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
W czasie pieczenia spodów przygotować bezę: białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo dodać cukier wymieszany z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii KAMIS, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ubijać jeszcze przez ok. pół minuty i odstawić.
Wyjąć spody z piekarnika i obniżyć temperaturę do ok. 150 st. C. Odsączone maliny wymieszać w misce z białą czekoladą i wyłożyć nadzienie na każdy ze spodów, mniej więcej po łyżce na każdą babeczkę. Pianę z białek przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i wypełnić nią babeczki.
Wstawić ciastka do piekarnika, zapiekać przez 10 minut, co jakiś czas sprawdzając, czy beza za mocno się nie rumieni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić babeczki aż wystygną.
Przepis dodał użytkownik fanaberia
Podziel się opinią
Komentarze