Trwa ładowanie...
d1s2f25
4 kwietnia 2013, 15:36

Babeczki malinowe z białą czekoladą i migdałami

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d1s2f25
Składniki
  • Spód:
  • 120 g tartych migdałów
  • 80 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
    • Nadzienie:
  • 400 g mrożonych malin (waga przed rozmrożeniem)
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżka cukru
    • Beza:
  • 3 białka (w temperaturze pokojowej)
  • szczypta soli
  • ? szklanki cukru
  • 1 laska wanilii KAMIS
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Przepis

Do dużej miski wsypać tarte migdały, mąkę, sól i cukier, dodać posiekane masło, wodę i żółtka, a następnie zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

Przygotować nadzienie: czekoladę pokroić w grubą kostkę i odłożyć. Zamrożone maliny wrzucić na gorącą patelnię, posypać łyżką cukru i przesmażyć ok. 3 minut aż puszczą sok. Odstawić na sitko, aby pozbyć się nadmiaru soku.

Wyjąć ciasto z lodówki i wylepić nim formę do muffinek. Nakłuć ciasto widelcem i zapiekać je ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.

W czasie pieczenia spodów przygotować bezę: białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo dodać cukier wymieszany z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii KAMIS, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ubijać jeszcze przez ok. pół minuty i odstawić.

Wyjąć spody z piekarnika i obniżyć temperaturę do ok. 150 st. C. Odsączone maliny wymieszać w misce z białą czekoladą i wyłożyć nadzienie na każdy ze spodów, mniej więcej po łyżce na każdą babeczkę. Pianę z białek przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i wypełnić nią babeczki.

Wstawić ciastka do piekarnika, zapiekać przez 10 minut, co jakiś czas sprawdzając, czy beza za mocno się nie rumieni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić babeczki aż wystygną.

Przepis dodał użytkownik fanaberia

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1s2f25
d1s2f25
d1s2f25
Więcej tematów
d1s2f25

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj