Babeczki czekoladowo-kawowe z toffi
- CIASTO
- 60 g mąki pszennej
- 75 g gorzkiej czekolady
- 40 g brązowego cukru
- 75 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- NADZIENIE
- 75 g brązowego cukru
- 75 ml kremówki 36%
- 50 ml miodu
- 25 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka masła
- wiórki czekoladowe
W rondelku umieszczamy masło, cukier oraz miód. Wszystko podgrzewamy do momentu aż składniki rozpuszczą się i wtedy odliczamy jeszcze 5-10 minut. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia i powoli wlewamy kremówkę i wszystko mieszamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
W rondlu z grubym dnem umieszczamy kawę, cynamon, cukier, czekoladę oraz masło. Delikatnie podgrzewamy aż składniki rozpuszczą się. Po zdjęciu z palnika, dodajemy jajka i szybko mieszamy aż masa będzie gładka. Do każdej z foremek na muffinki wkładamy po jednej łyżce ciasta i jednej łyżeczce zimnego nadzienia. Wszystko przykrywamy łyżką ciasta. Pieczemy je przez około 25 minut w temperaturze 160 stopni. Zostawiamy do wystudzenia.
Ponownie w rondlu z grubym dnem podgrzewamy cukier puder oraz masło. Następnie dodajemy małe kawałki czekolady i rozpuszczamy. Wszystko mieszamy i wystudzamy. Kiedy babeczki wystygną maczamy je w polewie i posypujemy wiórkami czekoladowymi. Życzymy smacznego!
Przepis poleca Kraina Sosny
Podziel się opinią
Komentarze