Arbuz niespodzianka
- 1 arbuz średniej wielkości
- żelatyna
- woda lub wino gazowane
- 4 śliwki
- 2 mandarynki
- 2 kiwi
- 2 banany
- 1 szklanka wiśni
- cukier
Z wiśni ugotować ?mocny? kompot. Pozostałe owoce obrać i pokroić w kostkę o boku 1 cm. Arbuz przekroić wzdłuż na połowę, używając łyżki ze zdrewniałej skorupy arbuza wydrążyć miąższ, z części usunąć pestki, pokroić w kostkę o boku 1 cm. Miąższ arbuza i pozostałe owoce wymieszać, napełnić nimi arbuzowe połówki. Z kompotu i żelatyny przygotować roztwór wg instrukcji na opakowaniu tej ostatniej, schłodzić, zalać nim owoce w skórze arbuza, schłodzić, a gdy się roztwór odpowiednio mocno zestali wstawić do lodówki. Podawać kroją c w plastry. Znakomity deser na skwarne dni.
Przepis dodał użytkownik oxid1
Podziel się opinią
Komentarze