Apple crumble ? typowo angielskie, w smaku anielskie!
- ciasto:
- 300g mąki
- 175g cukru
- 200g masła, pokrojonego w małe kostki
- kawałek masła do wysmarowania naczynia/blachy
- nadzienie:
- 450g jabłek (obranych, wydrążonych)
- 50g cukru
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cynamonu
Składników do ciasta niewiele potrzeba ? 300g mąki , 175g cukru , 200g masła ? tylko tyle trzeba.
Nadzienie z 450g jabłek robimy ? obieramy je, wydrążamy, na centymetrowe kawałki kroimy. 50g cukru, 1 łyżka mąki, 1 łyżka cynamonu - to nie są składniki na cisto od wielkiego dzwonu. Nadzienie całe lekko mieszamy, owoców przy tym nie uszkadzamy.
Piekarnik włączamy i do 180 stopni nagrzewamy.
W tym czasie ręką w misce mąkę i cukier mieszamy, małe kosteczki masła dorzucamy. Całą masę w palcach ucierać jakby trzeba, by wyglądały jak okruchy chleba.
Masłem blachę lub żaroodporne naczynie smarujemy dokładnie, na samym spodzie nadzienie układamy ładnie. Na wierzch ciasto wysypujemy i ręką wyrównujemy.
Ciasto tylko przez 40-45 minut piec należy, kto nie wierzy niech uwierzy! Gdy od góry lekki brąz zacznie łapać, to już znak, że śli<x>nka może zacząć nam kapać :)
O tym, ze ciasto jest bardzo słodkie pamiętajmy i z niesłodzoną bitą śmietaną lub jogurtem najlepiej podajmy! Smacznego :)
Przepis dodał użytkownik klaud77
Podziel się opinią
Komentarze