Aksamitna potrawka z kurczaka
- Składniki:
- 1 kurczak (ok. 1,3 kg),
- 20 dag włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler),
- 1 cebula (5 dag),
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 żółtka,
- sok z ? cytryny,
- 2 gałązki natki pietruszki,
- 4 łyżki kaparów,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 1 liść laurowy,
- 5 ziaren pieprzu,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta szafranu,
- sól.
Jak przyrządzić?
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na pół i wkładamy do wrzącej posolonej wody (nie za dużo, ok. 2 litry).
Cebulę kroimy i rumienimy na 1 łyżce masła. Wraz z natką, liściem laurowym oraz pieprzem wkładamy do kurczaka.
Gotujemy 20 minut na bardzo małym ogniu, pod przykryciem.
Włoszczyznę obieramy, kroimy, wkładamy do garnka z kurczakiem i gotujemy jeszcze przez 15 minut.
Miękkiego kurczaka wyjmujemy, dzielimy na części i usuwamy kości.
Rosół cedzimy i wstawiamy na ogień, by odparował do objętości 1 ? szklanki. To może potrwać nawet godzinę, warto więc wykorzystać garnek o jak największej średnicy.
Gotowy wywar studzimy. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Rozprowadzamy całość zimnym wywarem i doprowadzamy do wrzenia. Żółtka lekko roztrzepujemy, wlewamy 4 łyżki gorącego sosu, mieszamy i łączymy z resztą sosu.
Dodajemy kapary, szafran, sok z cytryny i cukier.
Do sosu wkładamy pokrojonego na kawałki kurczaka i podgrzewamy. Musimy przypilnować, by potrawa się nie zagotowała i zdjąć garnek zanim zetną się żółtka.
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze