Szpinak zapewnia uczucie sytości
Osoby na diecie odchudzającej często zmagają się z problemem podjadania między posiłkami. Aby ograniczyć ochotę na niezdrowe i niezaplanowane przekąski warto włączyć do jadłospisu produkty, które zasycają na dłużej. Najnowsze badania dowodzą, że takie właściwości wykazuje szpinak.
Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Luizjana (USA) wykazali, że ekstrakt ze szpinaku przedłuża uczucie sytości. Wszystko dlatego, że zawarte w nim tylakoidy - struktury wchodzące w skład budowy chloroplastów - sprzyjają wydzielaniu hormonów sytości, które prowadzą do spowolnienia procesu trawienia tłuszczu i zmniejszenia ochoty na małe co nieco.
W badaniu uczestniczyło 60 osób (30 kobiet i 30 mężczyzn) z nadwagą lub zdiagnozowaną otyłością. Po czterech godzinach od zjedzenia śniadania otrzymywały one ekstrakt ze szpinaku lub placebo, a następnie spożywały standardowy lunch. Po kolejnych czterech godzinach w ramach kolacji częstowano je pizzą. W tym czasie (przed i po posiłkach) kilkakrotnie pobierano im krew w celu sprawdzenia poziomu glukozy i lipidów.
Okazało się, że ekstrakt ze szpinaku podwyższał poziom glukozy oraz redukował uczucie głodu i pragnienie podjadania do ponad dwóch godzin po posiłku. U mężczyzn wywoływał też lekką tendencję do ograniczenia ilości spożywanych kalorii podczas kolacji.
- Zaobserwowana w niniejszym badaniu redukcja uczucia głodu i ochoty na słone przekąski sugeruje, że tylakoidy mogą być przydatne dla ludzi zwysokim ciśnieniem krwi i problemami z wagą - komentuje współautor badania Frank L. Greenway.
(PAP)ooo/krf/