Trwa ładowanie...

Śledź w curry i ziemniaczkami

Piotr Kucharski przygotował śledzia w trzech odsłonach: w bułce maślanej z marynowaną cebulą, w sosie curry z pieczonymi ziemniakami i smażonego z warzywami oraz sosem chrzanowo-jabłkowym.Pokazał też, jak sprytnie i szybko wyfiletować tę rybę.

d3v308r
d3v308r

Śledź w sosie curry z pieczonymi ziemniakami

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki do pieczenia
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka curry
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 400 g śledzia z oleju

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Wstawić do niego ziemniaki i piec, aż będą miękkie. W tym czasie podsmażyć pokrojone w krążki cebule. Następnie dodać posiekany czosnek, chilli i curry. Podsmażyć przez chwilę i dodać śmietanę. Gotować, aż śmietana zgęstnieje. Zdjąć z gazu i wystudzić. Śledzia pokroić na 2 cm kawałki i dodać do sosu i wymieszać. Ciepłe ziemniaki naciąć na cztery i otworzyć. Do środka nałożyć sos.

d3v308r
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3v308r
Więcej tematów