Trwa ładowanie...

Sezon na kurki uważamy za otwarty. Co zrobić z tych pysznych grzybów?

Latem w polskich lasach zaczyna się wysyp kurek. Kurki są niskokaloryczne i delikatne. Świetnie sprawdzą się w daniach usmażone na maśle ze śmietaną oraz w omletach, jajecznicach, do mięs i ziemniaków.

Kurki występują głównie w lasach iglastych już od czerwca, aż do październikaKurki występują głównie w lasach iglastych już od czerwca, aż do październikaŹródło: 123RF
dzzo4hn
dzzo4hn

Kurki – kalorie i wartości odżywcze

Kurka - pieprznik jadalny - ma delikatny, lecz wyczuwalny w potrawie smak i jest ciężkostrawna. Składa się w 88 proc. z wody, a witaminy i składniki odżywcze (jak i pozostałe grzyby kurka zawiera je w śladowych ilościach) znajdują się głównie w jej górnej części, przypominającej kapelusz. W kurkach można znaleźć witaminy B1, C, E, PP, miedź, cynk, wapń, potas, jod, fluor, kwasy fenolowe, wysoko przyswajalne białko oraz beta-karoten. Kurki są niskokaloryczne. 100 gramów surowych grzybów ma od 19 do 32 kalorii.

Kurki – jak rozpoznać?

Kurki występują głównie w lasach iglastych już od czerwca, aż do października. Rosną po kilkanaście sztuk obok siebie i bardzo łatwo dostrzec je w ściółce. Mają charakterystyczną barwę od jasnożółtej do pomarańczowej, dzięki której ciężko pomylić kurki z innymi grzybami. Kapelusz stanowi natomiast całość z nóżką. Kurki są trwałe, a robaki ich nie lubią (stąd porównanie tych grzybów do borowików). Niejadalnym odpowiednikiem kurek są lisówki pomarańczowe, fałszywe kurki, o gęstszych blaszkach i ciemniejszych owocnikach, które na szczęście nie wykazują silnych właściwości trujących.

Kurki – jak zrobić?

Starsze okazy kurek mają ciekawy, nieco pikantny, pieprzny posmak. Pieprzniki jadalne najlepiej przyrządzić w dniu ich zebrania, a wybiera się okazy o lekko rozkwitłych kapeluszach. Suche kurki czyści się, prędko płucze i natychmiast osusza, aby zbytnio nie nasiąkły wodą. Idealnie nadają się do zapiekania, duszenia z dużą ilością płynu (odrobinę dłużej niż pozostałe grzyby), a także smażenia. Kurki soli się zawsze już po usmażeniu, nie wcześniej, gdyż wydzieliłyby zbyt dużo soku.

Kurki w śmietanie

Do kurek w śmietanie najlepiej wykorzystać kwaśną śmietanę 18 proc. Część płynu można wcześniej ubić, aby sos był bardziej napowietrzony, a w efekcie bardziej puszysty. Do smaku wystarczy masło, odrobina natki pietruszki i przypraw i otrzymuje się kurki w śmietanie do podania jako samodzielna potrawa bądź dodatek do dań obiadowych.

dzzo4hn

Tak przyrządzone kurki zjada się najlepiej już w dniu ich obróbki termicznej. Ważna jest również wczesna pora dnia, gdyż są dość ciężkostrawne. Nie należy przechowywać ich w lodówce dłużej niż dwa dni.

Kurki – potrawy

Kurki smakują wyśmienicie w jajecznicach, omletach, zupach. Te lekko twarde grzyby można podsmażyć na prawdziwym maśle i połączyć z makaronem i warzywami. Pasuje do nich majeranek, świeżo zmielony pieprz, posiekana natka pietruszki, czosnek. Sosy z kurek na bazie cebuli i śmietany dobrze uzupełnią potrawy mięsne, zapiekanki ziemniaczane lub ryżowe, nadzienie do pierogów, naleśników oraz placki warzywne. Cenionym przysmakiem są również kurki w occie. Oprócz świeżych grzybów wykorzystuje się także kurki mrożone (po ich chwilowym zblanszowaniu we wrzątku).

Jak szybko i skutecznie oczyścić kurki?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dzzo4hn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dzzo4hn
Więcej tematów