Trwa ładowanie...

Sałatka lwowska — ukraińska sałatka śledziowa

Sałatka lwowska doskonale sprawdzi się jako przekąska na imprezę. Ze względu na dodatek ryby, można podać ją także podczas kolacji Wigilijnej lub przygotować ją na święta.

Sałatka lwowska.Sałatka lwowska.Źródło: Adobe Stock, fot: Val Thoermer
d3sylns
d3sylns

Sałatka lwowska to tradycyjna ukraińska potrawa. Sałatka jest niezwykle smaczna i bogata. Przyrządzamy ją między innymi ze śledzi, buraków, ziemniaków, ogórków i jabłek. Całość skąpana jest w kremowym, śmietanowo-musztardowym sosie.

Przepis na sałatkę lwowską

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 6-7 średnich ogórków konserwowych
  • 9 niewielkich buraków
  • 6 dużych jabłek
  • 1 seler
  • 8 filetów ze śledzia w oleju
  • 1 mały słoiczek marynowanych borowików lub podgrzybków
  • 1 spora cebula
  • olej
  • cukier, sól i pieprz do smaku

Sos:

  • 1 litr śmietany kremówki
  • 1 słoik musztardy rosyjskiej

d3sylns

Sposób przygotowania:

  1. Selera, buraki i ziemniaki myjemy, a następnie gotujemy w łupinach, aż do miękkości.
  2. Warzywa, ogórki i jabłka obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Podobnie robimy ze śledziami.
  3. Z grzybów odlewamy zalewę i kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy.
  4. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski i polewamy niewielką ilością oleju lub oliwy. Wkładamy na noc do lodówki.
  5. Mieszamy śmietanę i musztardę. Doprawiamy sos solą i cukrem i polewamy nim sałatkę.

Domowa restauracja: Majówkowy grill z pomysłem

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3sylns
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3sylns
Więcej tematów