Trwa ładowanie...

Racuszki z babcinego przepisu. Przypomnij sobie smak dzieciństwa

Puszyste i słodkie racuszki z jabłkami to danie, które smakuje niezależnie od pory dnia. Robiły je nasze babcie, a wcześniej także prababcie. Na sam widok ślinka cieknie.

Racuszki z babcinego przepisu. Przypomnij sobie smak dzieciństwaŹródło: 123RF.COM
d3jd1f7
d3jd1f7

Kto z nas nie zajadał się w dzieciństwie racuchami? Do wyboru mamy racuchy drożdżowe lub na zsiadłym mleku. W czym tkwi sekret ich przygotowania? Żeby placuszki wyszły delikatne, warto przesiać mąkę przez sitko, a do rozgrzanego oleju, na którym będziemy je smażyć, dodajmy łyżkę masła. Do wyrobionego ciasta możemy wrzucić pokrojone na kawałki lub starte na tarce jabłka, dynię lub rabarbar. Podajemy je z cukrem pudrem albo śmietaną.

Racuchy smaży się na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Dlatego, jak inne tego typu potrawy, są kaloryczne i tłuste. Można je jednak "odchudzić", zamiast mąki pszennej, wybierając mąkę razową czy graham.

Składniki: 1 i 1/2 szklanki mleka, 30 g drożdży, 2 łyżki cukru, 2 i 1/2 szklanki mąki, 2 jajka, 2 słodkie i twarde jabłka, 1 łyżka roztopionego masła, olej do smażenia, 4 łyżki domowego cukru waniliowego, cukier puder do podania.

Przygotowanie: mleko, drożdże i łyżeczkę cukru podgrzej, aż będą letnie. Dodaj 1\2 szklanki mąki, wymieszaj i odstaw. W większej misce ubij jajka, dodaj resztę cukru i dolej drożdże. Dosyp pozostałą część mąki, wymieszaj i odstaw, aby ciasto ładnie wyrosło. Kiedy ciasto już wyrośnie, dodaj do niego pokrojone w kosteczkę i polane sokiem z cytryny jabłka, ponownie wymieszaj i odstaw na 15-20 min. Dodaj cukier waniliowy, roztopione masło, wymieszaj i smaż na gorącym oleju. Wykładaj na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3jd1f7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3jd1f7
Więcej tematów