Przepisy z wykorzystaniem zsiadłego mleka
Kwaśne mleko to przysmak, który dawniej kojarzony był tylko z mieszkańcami wsi. Mleko wydojone od krowy należało odstawić, by się zsiadło. Potem jadło się je z młodymi ziemniakami lub wykorzystywano do robienia twarogu czy racuchów. Teraz przysmak ten można bez problemu znaleźć w każdym sklepie. I bardzo dobrze! Zsiadłe mleko jest zdrowe i smaczne, a do tego można z niego zrobić różne pyszności. Poznajcie przepisy na najsmaczniejsze dania z kwaśnego mleka.
Twaróg – jak samodzielnie zrobić?
Domowy twaróg jest aromatyczny i bardzo smaczny. Ten kupowany stanowi jedynie namiastkę takiego prawdziwego samodzielnie przygotowanego twarogu. A w jaki sposób najprościej go zrobić?
Potrzebujemy 2 litrów zsiadłego mleka. Przekładamy je do garnka i zaczynamy wolno podgrzewać. Staramy się nie zagotować mleka. Jego temperatura optymalnie powinna wynosić 38 stopni. Mleko delikatnie mieszamy i przez 30 minut do godziny staramy się utrzymać w równej temperaturze. W czasie podgrzewania z mleka zacznie oddzielać się skrzep od serwatki. Następnie mleko studzimy przez 2-3 godziny. Wszystko przekładamy na gęste sitko lub w chustę serowarską (sprawdzi się również tetrowa pielucha). Zostawiamy do ocieknięcia. Powstaje delikatny twaróg, który można dowolnie przyrządzić na słodko lub wytrawnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowa restauracja: Majówkowy grill z pomysłem
Naleśniki na zsiadłym mleku
Składniki:
- 1 szkl. zsiadłego mleka,
- 2 jajka,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka cukru pudru,
- ½ szkl. wody,
- 1 szkl. mąki,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka oleju, olej do smażenia.
Przygotowanie:
- W misce mieszamy jajka ze zsiadłym mlekiem. Dodajemy resztę składników i wszystko miksujemy do czasu ich połączenia się. Odstawiamy na pół godziny.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Wlewamy porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzamy po dnie patelni.
- Smażymy z obu stron do zrumienienia. Podajemy z twarożkiem, dżemem albo z innymi dowolnymi dodatkami.
Sos sałatkowy na zsiadłym mleku
Składniki:
- 5 łyżek zsiadłego mleka,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- 1 cebula, garść szczypiorku,
- sól czosnkowa,
- 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę i szczypior siekamy drobno. Wszystko łączymy razem ze zsiadłym mlekiem i śmietaną.
- Sos będzie pasował np. do grillowanych mięs.
Racuszki na zsiadłym mleku
Składniki:
- 500 ml zsiadłego mleka,
- 350 g mąki,
- 1 łyżeczka sody,
- 2 jajka,
- 50 g cukru pudru, olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Zsiadłe mleko mieszamy z jajkami i przesianą mąką. Masa powinna być gładka. Dodajemy cukier i sodę. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, można dodać do niego 2 łyżki mąki.
- Na rozgrzany olej kładziemy łyżką porcje ciasta. Racuchy smażymy z obu stron na rumiany kolor.
- Podajemy same, z cukrem pudrem, dżemem lub innymi ulubionymi dodatkami.
Makaron z sosem ze zsiadłego mleka
Składniki:
- 100-120 g makaronu,
- 300 g brokułów,
- ½ cebuli,
- 2-3 łyżki oleju,
- 4 ząbki czosnku,
- 3-4 jajka,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól i pieprz do smaku,
- 200 g zsiadłego mleka,
- 80 ml śmietany – najlepiej 18 proc.
Przygotowanie:
- Zagotowujemy wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć, solimy ją i wrzucamy makaron. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuł dzielimy na różyczki. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 5-7 minut. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą.
- W wodzie po makaronie lub brokule gotujemy jajka na półmiękko lub twardo – wedle uznania. Po ugotowaniu również zalewamy je zimną wodą.
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na rozgrzanym oleju na patelni. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
- Zsiadłe mleko mieszamy ze śmietaną, dodajemy do niego podsmażoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy i dokładnie mieszamy.
- Makaron mieszamy z sosem i podajemy z brokułami oraz ugotowanymi jajkami.