Trwa ładowanie...

Pałki z kurczaka w ostrej marynacie. Połóż na grillu lub wrzuć do piekarnika

Chrupiąca skórka, pod którą skrywa się soczyste mięsko - to najlepszy sposób na rodzinny obiad, który posmakuje każdemu. Mamy dla was przepis na złociste pałeczki z kurczaka. Przygotuj się na dokładki i od razu upiecz podwójną porcję.

Pałki z kurczaka w ostrej marynacie. Połóż na grillu lub wrzuć do piekarnikaŹródło: 123RF.COM
d2bu1w3
d2bu1w3

Kurczak to jedno z najpopularniejszych w Polsce mięs. Warto zwrócić uwagę na jakość kupowanego produktu - tańsze paczkowane mięsa nie zawsze niosą ze sobą miłe doznania smakowe i wartościowe składniki. Najlepiej kierować się zasadami naszych babć i kupować kurczaki bezpośrednio od zaufanych gospodarstw. To mięso idealne do zapiekania i grillowania.

Potrzebujesz 8 pałek z kurczaka, 2 łyżek oleju, 1 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżek octu balsamicznego, 1 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczki miodu i 2 łyżek musztardy francuskiej.

Pałki umyj, osusz, a następnie natnij nożem skórę dookoła kostek. W misce wymieszaj olej z przyprawami, rozdrobionym czosnkiem i pozostałymi składnikami. Osuszone pałki natrzyj przygotowaną mieszanką i przełóż do naczynia żaroodpornego. Odstaw na minimum godzinę do lodówki. Następnie naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut.

Aby pałki nabrały rumianego koloru, odkryj naczynie na 10 minut przed końcem pieczenia i ponownie wstaw do piekarnika. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatką z rukoli. Pałki w ostrej marynacie możesz również przygotować na grillu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2bu1w3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2bu1w3
Więcej tematów