Złociste pieczone ziemniaki. Sekret tkwi w szczegółach
Jedną z ulubionych wersji ziemniaków są właśnie pieczone w piekarniku. Można je podawać do wielu rodzajów mięs, jajka sadzonego czy warzyw, a najlepsze jest to, że niewiele tracą na swej atrakcyjności nawet podgrzane następnego dnia.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Jedyną pracą jaką musimy włożyć w przygotowanie pieczonych ziemniaczków, jest wyszorowanie ich i pokrojenie na ćwiartki lub połówki.
- Potem tylko wierzch skrapiamy kilkoma łyżkami oliwy i całość obsypujemy ulubionymi ziołami i przyprawami, np. czerwoną papryką, oregano, przyprawą do grilla, ziołami prowansalskimi, kminkiem, czosnkiem, solą, pieprzem.
- Wmasowujemy przyprawy w ziemniaki i wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki, potem na ok. 45 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl