Trwa ładowanie...

Nie podgrzewaj ryżu, bo się zatrujesz. Naukowcy udowadniają

Powszechnie uważa się, że podgrzewanie ryżu może być szkodliwe dla zdrowia, ponieważ prowadzi do zatrucia pokarmowego. Czy jednak to stwierdzenie zostało zweryfikowane, czy jest to kulinarny mit?

Nie podgrzewaj ryżu, bo się zatrujesz. Naukowcy udowadniająŹródło: 123RF
d4b4ro9
d4b4ro9

Kiedy nie masz czasu, aby spędzać pół dnia w kuchni, przygotowując obiad, to częstym nawykiem jest podgrzewanie resztek, które trzymałeś w lodówce. Jeżeli wśród nich jest ryż, który wymaga podgrzania w kuchence mikrofalowej, to nie jest najlepsze rozwiązanie.

Według National Health Service (NHS) ryż można podgrzać po ugotowaniu, ale tylko w krótkim czasie. NHS stwierdza, że ryż powinien być natychmiast spożyty po jego ugotowaniu. Jeśli jednak nie możesz od razu go zjeść, to kiedy ostygnie, schowaj do lodówki. Zalecają, aby nie czekać dłużej niż dzień przed ponownym podgrzaniem.

Jeśli po spożyciu odgrzewanego ryżu wystąpi zatrucie pokarmowe, najprawdopodobniej było to spowodowane obecnością bakterii Bacillus cereus.Często występuje ona w glebie i różnych produktach, w tym w ryżu.

Gotowanie ryżu niekoniecznie zabija bakterię, więc kiedy ryż pozostawia się do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, Bacillus cereus może się rozmnażać i stać się szkodliwy w przypadku spożycia. Objawy zatrucia to nudności, wymioty, biegunka i zwykle trwają około jednego dnia.

d4b4ro9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4b4ro9
Więcej tematów