Trwa ładowanie...

Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem. Pyszny dodatek do obiadu!

Młoda kapusta z kiełbasą i boczek to wiosenny klasyk. Może być dodatkiem do obiadu, albo sycącą kolacją, gdy podamy ją ze świeżym chlebem.

Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem. Pyszny dodatek do obiadu!Źródło: Adobe Stock
d3m4l05
d3m4l05

Na młodą kapustę z kiełbasą i boczkiem czekaliśmy cały rok. To przepyszne danie, którego przygotowanie nie wymaga wielkiego wysiłku, a składniki najczęściej mamy już w domu. Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem to przykład tego, jak z resztek, które zostały w lodówce przygotować wyborną przystawkę.

Przepis na młodą kapustę z kiełbasą i boczkiem

Getty Images
Źródło: Getty Images

Składniki

  • pół główki młodej kapusty, poszatkowanej
  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 100 g wędzonej kiełbasy pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
d3m4l05

Przygotowanie

1. W dużym garnku roztop łyżkę masła. Dodaj boczek i kiełbasę i smaż na małym ogniu, aż mięso zbrązowieje.
2. Dodaj czosnek i podsmażaj dwie minuty
3. Do garnka z kiełbasą i boczkiem dodaj młodą kapustę. Dolej pół szklanki wody i duś pod przykryciem, aż kapusta zmięknie, ok. 10 minut.
4. Gdy kapusta będzie miękka, odlej trochę wody, w której była gotowana. Dodaj roztopione dwie łyżki masła i mąkę. Wymieszaj, aby nie było grudek.
5. Wodę z mąką i masłem wlej do garnka z kapustą. Gotuj przez chwilę na dużym ogniu, aż powstały sos zrobi się bardziej gęsty. Dodaj koperek. Dopraw solą i pieprzem.

Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem to wiosenna alternatywa dla bigosu. Jest lżejsza, łatwiejsza w przygotowaniu i przepyszna!

d3m4l05
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3m4l05
Więcej tematów