Młoda kapusta. Sprawdzone przepisy na sezonowe pyszności
Młoda kapusta jest delikatniejsza w smaku niż ta z jesiennych zbiorów. Ponadto jest dużo łatwiejsza w przygotowaniu - wymaga znacznie krótszej obróbki. Na polskich stołach najczęściej gości w postaci surówek, duszona lub jako gołąbki. Jak ja przygotować, by była najsmaczniejsza?
Młoda kapusta - właściwości odżywcze
Co znajdziemy w młodej kapuście? Bogactwo witamin z grupy B (przeciwdziałają zaburzeniom systemu nerwowego), witaminy A (poprawia wzrok, leczy rany), witaminy H (pomaga trawić tłuszcze i węglowodany), witaminy K (dba o właściwą krzepliwość krwi), a także witaminy E, powstrzymującej procesy starzenia się organizmu.
Wiosną kapusta zawiera imponującą dawkę olejków gorczycznych, w składzie których występuje siarka. Ten składnik bardzo korzystnie wpływa na apetyt, co o tej porze roku jest szczególnie ważne. Warzywo ma jeszcze jedną zaletę – niską wartość energetyczną.100 g młodej kapusty dostarcza zaledwie 30 kalorii. To ważna informacja dla osób dbających o linię.
Kiszona kapusta – krok po kroku
Młoda kapusta - jak doprawić?
Dopierając przyprawy do młodej kapusty warto postawić na klasykę, czyli kminek, ale nietypowego smaku nada jej czarnuszka. Wśród innych niedocenionych dodatków do tego warzywa można wymienić suszone owoce: rodzynki, figi, żurawinę czy morele. Liczba przepisów, na dania które można przygotować z liści młodej kapusty jest długa. Oto kilka propozycji na tradycyjne podanie oraz mniej znane potrawy.
Surówka z młodej kapusty - przepis
Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty,
- 1 pęczek koperku,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- pomidor,
- 1/2 ogórka zielonego.
Przygotowanie:
1. Kapustę umyć, usunąć wierzchnie liście i drobno posiekać.
2. Przełożyć do miski, posolić i chwile ugniatać rekami, aby zmiękła.
3. Dodać posiekany koperek, świeżo zmielony pieprz i oliwę, a także umytego i pokrojonego w kostkę pomidora oraz ogórka.
4. Wymieszać i podawać.
Kapuśniak z młodej kapusty - przepis
Składniki:
- 1/2 kg młodej kapusty,
- 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- 5 ziemniaków,
- 3 łyżki oleju,
- cebula,
- 250 g przecieru pomidorowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- garść posiekanego koperku.
Przygotowanie:
1. Należy dokładnie umyć kapustę, usunąć twarde liście i głąb, posiekać ją w cienkie paski i posolić.
2. Do gotującego bulionu dodać umytą i pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę.
3. Dodać szczyptę soli i gotować nie więcej niż 10 minut. Kolejno dorzucić pokrojone ziemniaki i kapustę. Gotować do momentu, aż warzywa zmiękną.
4. Na patelni zeszklić cebulę z dodatkiem przecieru pomidorowego, doprawić pieprzem, solą oraz cukrem. Na koniec dodać koperek.
Bigos z młodej kapusty - przepis
Składniki:
- główka młodej kapusty,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 3 łyżki oleju,
- 250 g kiełbasy wiejskiej,
- 1,5 szklanki wody lub bulionu,
- pęczek koperku,
- sól, pieprz, cukier,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 liście laurowe,
- kilka kulek ziela angielskiego,
- 1,5 łyżki mąki.
Przygotowanie:
1. Młodą kapustę obrać z kilku warstw zewnętrznych liści i poszatkować. Przełożyć do garnka, posolić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tartce. Dodać do kapusty. Wrzucić 2-3 listki laurowe i kilka kulek ziela angielskiego. Zalać wodą lub bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
2. Na patelni rozgrzać 1,5 łyżki oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklij. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Mięso przełożyć na patelnię i smażyć przez chwilę razem z cebulką.
3. Mięso przełożyć do garnka z kapustą, wymieszać i gotować przez chwilę.
4. Doprawić pieprzem i szczyptą cukru. Wlać sok z cytryny.
5. Na patelni rozgrzać pozostałą część oleju, podsmażyć mąkę. Kiedy zacznie się rumienić, wlać kilka łyżek wywaru z kapusty. Wymieszać Dodać do kapusty.
6. Koperek posiekać, dodać do bigosu, wymieszać i zagotować.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl