Młoda kapusta. Sprawdzone przepisy na sezonowe pyszności

Młoda kapusta jest delikatniejsza w smaku niż ta z jesiennych zbiorów. Ponadto jest dużo łatwiejsza w przygotowaniu - wymaga znacznie krótszej obróbki. Na polskich stołach najczęściej gości w postaci surówek, duszona lub jako gołąbki. Jak ja przygotować, by była najsmaczniejsza?

Bigos z młodej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Młoda kapusta - właściwości odżywcze

Co znajdziemy w młodej kapuście? Bogactwo witamin z grupy B (przeciwdziałają zaburzeniom systemu nerwowego), witaminy A (poprawia wzrok, leczy rany), witaminy H (pomaga trawić tłuszcze i węglowodany), witaminy K (dba o właściwą krzepliwość krwi), a także witaminy E, powstrzymującej procesy starzenia się organizmu.

Młoda kapusta obfituje też w błonnik, regulujący pracę układu pokarmowego oraz związki bioaktywne, np. flawonoidy wzmacniające i uszczelniające naczynia krwionośne oraz minerały, zwłaszcza potas, fosfor, magnez, sód, wapń żelazo oraz mangan.

Wiosną kapusta zawiera imponującą dawkę olejków gorczycznych, w składzie których występuje siarka. Ten składnik bardzo korzystnie wpływa na apetyt, co o tej porze roku jest szczególnie ważne. Warzywo ma jeszcze jedną zaletę – niską wartość energetyczną.100 g młodej kapusty dostarcza zaledwie 30 kalorii. To ważna informacja dla osób dbających o linię.

Kiszona kapusta – krok po kroku

Młoda kapusta - jak doprawić?

Dopierając przyprawy do młodej kapusty warto postawić na klasykę, czyli kminek, ale nietypowego smaku nada jej czarnuszka. Wśród innych niedocenionych dodatków do tego warzywa można wymienić suszone owoce: rodzynki, figi, żurawinę czy morele. Liczba przepisów, na dania które można przygotować z liści młodej kapusty jest długa. Oto kilka propozycji na tradycyjne podanie oraz mniej znane potrawy.

Surówka z młodej kapusty - przepis

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty,
  • 1 pęczek koperku,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pomidor,
  • 1/2 ogórka zielonego.

Przygotowanie:
1. Kapustę umyć, usunąć wierzchnie liście i drobno posiekać.
2. Przełożyć do miski, posolić i chwile ugniatać rekami, aby zmiękła.
3. Dodać posiekany koperek, świeżo zmielony pieprz i oliwę, a także umytego i pokrojonego w kostkę pomidora oraz ogórka.
4. Wymieszać i podawać.

Obraz
© Pixabay

Kapuśniak z młodej kapusty - przepis

Składniki:

  • 1/2 kg młodej kapusty,
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • 5 ziemniaków,
  • 3 łyżki oleju,
  • cebula,
  • 250 g przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • garść posiekanego koperku.

Przygotowanie:
1. Należy dokładnie umyć kapustę, usunąć twarde liście i głąb, posiekać ją w cienkie paski i posolić.
2. Do gotującego bulionu dodać umytą i pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę.
3. Dodać szczyptę soli i gotować nie więcej niż 10 minut. Kolejno dorzucić pokrojone ziemniaki i kapustę. Gotować do momentu, aż warzywa zmiękną.
4. Na patelni zeszklić cebulę z dodatkiem przecieru pomidorowego, doprawić pieprzem, solą oraz cukrem. Na koniec dodać koperek.

Bigos z młodej kapusty - przepis

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki oleju,
  • 250 g kiełbasy wiejskiej,
  • 1,5 szklanki wody lub bulionu,
  • pęczek koperku,
  • sól, pieprz, cukier,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 1,5 łyżki mąki.

Przygotowanie:
1. Młodą kapustę obrać z kilku warstw zewnętrznych liści i poszatkować. Przełożyć do garnka, posolić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tartce. Dodać do kapusty. Wrzucić 2-3 listki laurowe i kilka kulek ziela angielskiego. Zalać wodą lub bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
2. Na patelni rozgrzać 1,5 łyżki oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklij. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Mięso przełożyć na patelnię i smażyć przez chwilę razem z cebulką.
3. Mięso przełożyć do garnka z kapustą, wymieszać i gotować przez chwilę.
4. Doprawić pieprzem i szczyptą cukru. Wlać sok z cytryny.
5. Na patelni rozgrzać pozostałą część oleju, podsmażyć mąkę. Kiedy zacznie się rumienić, wlać kilka łyżek wywaru z kapusty. Wymieszać Dodać do kapusty.
6. Koperek posiekać, dodać do bigosu, wymieszać i zagotować.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇