Młoda kapusta. Sprawdzone przepisy na sezonowe pyszności

Młoda kapusta jest delikatniejsza w smaku niż ta z jesiennych zbiorów. Ponadto jest dużo łatwiejsza w przygotowaniu - wymaga znacznie krótszej obróbki. Na polskich stołach najczęściej gości w postaci surówek, duszona lub jako gołąbki. Jak ja przygotować, by była najsmaczniejsza?

Bigos z młodej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Młoda kapusta - właściwości odżywcze

Co znajdziemy w młodej kapuście? Bogactwo witamin z grupy B (przeciwdziałają zaburzeniom systemu nerwowego), witaminy A (poprawia wzrok, leczy rany), witaminy H (pomaga trawić tłuszcze i węglowodany), witaminy K (dba o właściwą krzepliwość krwi), a także witaminy E, powstrzymującej procesy starzenia się organizmu.

Młoda kapusta obfituje też w błonnik, regulujący pracę układu pokarmowego oraz związki bioaktywne, np. flawonoidy wzmacniające i uszczelniające naczynia krwionośne oraz minerały, zwłaszcza potas, fosfor, magnez, sód, wapń żelazo oraz mangan.

Wiosną kapusta zawiera imponującą dawkę olejków gorczycznych, w składzie których występuje siarka. Ten składnik bardzo korzystnie wpływa na apetyt, co o tej porze roku jest szczególnie ważne. Warzywo ma jeszcze jedną zaletę – niską wartość energetyczną.100 g młodej kapusty dostarcza zaledwie 30 kalorii. To ważna informacja dla osób dbających o linię.

Kiszona kapusta – krok po kroku

Młoda kapusta - jak doprawić?

Dopierając przyprawy do młodej kapusty warto postawić na klasykę, czyli kminek, ale nietypowego smaku nada jej czarnuszka. Wśród innych niedocenionych dodatków do tego warzywa można wymienić suszone owoce: rodzynki, figi, żurawinę czy morele. Liczba przepisów, na dania które można przygotować z liści młodej kapusty jest długa. Oto kilka propozycji na tradycyjne podanie oraz mniej znane potrawy.

Surówka z młodej kapusty - przepis

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty,
  • 1 pęczek koperku,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pomidor,
  • 1/2 ogórka zielonego.

Przygotowanie:
1. Kapustę umyć, usunąć wierzchnie liście i drobno posiekać.
2. Przełożyć do miski, posolić i chwile ugniatać rekami, aby zmiękła.
3. Dodać posiekany koperek, świeżo zmielony pieprz i oliwę, a także umytego i pokrojonego w kostkę pomidora oraz ogórka.
4. Wymieszać i podawać.

Obraz
© Pixabay

Kapuśniak z młodej kapusty - przepis

Składniki:

  • 1/2 kg młodej kapusty,
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • 5 ziemniaków,
  • 3 łyżki oleju,
  • cebula,
  • 250 g przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • garść posiekanego koperku.

Przygotowanie:
1. Należy dokładnie umyć kapustę, usunąć twarde liście i głąb, posiekać ją w cienkie paski i posolić.
2. Do gotującego bulionu dodać umytą i pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę.
3. Dodać szczyptę soli i gotować nie więcej niż 10 minut. Kolejno dorzucić pokrojone ziemniaki i kapustę. Gotować do momentu, aż warzywa zmiękną.
4. Na patelni zeszklić cebulę z dodatkiem przecieru pomidorowego, doprawić pieprzem, solą oraz cukrem. Na koniec dodać koperek.

Bigos z młodej kapusty - przepis

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki oleju,
  • 250 g kiełbasy wiejskiej,
  • 1,5 szklanki wody lub bulionu,
  • pęczek koperku,
  • sól, pieprz, cukier,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 1,5 łyżki mąki.

Przygotowanie:
1. Młodą kapustę obrać z kilku warstw zewnętrznych liści i poszatkować. Przełożyć do garnka, posolić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tartce. Dodać do kapusty. Wrzucić 2-3 listki laurowe i kilka kulek ziela angielskiego. Zalać wodą lub bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
2. Na patelni rozgrzać 1,5 łyżki oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklij. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Mięso przełożyć na patelnię i smażyć przez chwilę razem z cebulką.
3. Mięso przełożyć do garnka z kapustą, wymieszać i gotować przez chwilę.
4. Doprawić pieprzem i szczyptą cukru. Wlać sok z cytryny.
5. Na patelni rozgrzać pozostałą część oleju, podsmażyć mąkę. Kiedy zacznie się rumienić, wlać kilka łyżek wywaru z kapusty. Wymieszać Dodać do kapusty.
6. Koperek posiekać, dodać do bigosu, wymieszać i zagotować.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀