Trwa ładowanie...

Mąka z topinamburu. Do czego się przyda?

Topinambur niezbyt często gości w polskiej kuchni, jeszcze rzadziej sięgamy po mąkę wytwarzaną z suszonych i sproszkowanych bulw tej rośliny. Szkoda, bo jest to produkt, który nie tylko nadaje przyjemnego smaku ciastom, plackom czy sosom, ale również dostarcza wielu wartościowych składników odżywczych, choćby cenionej inuliny.

Topinambur jest uznawany za jeden z najskuteczniejszych "czyścicieli" organizmuTopinambur jest uznawany za jeden z najskuteczniejszych "czyścicieli" organizmuŹródło: 123RF
d2yi6f5
d2yi6f5

Topinambur, czyli roślina spokrewniona ze słonecznikiem (nazywana zresztą słonecznikiem bulwiastym), pochodzi z Ameryki Północnej. Jego odkrycie zawdzięczamy francuskiemu podróżnikowi Samuelowi Champlainowi, który przeszedł do historii jako założyciel kanadyjskiego miasta Quebec.

Podczas pobytu wśród Indian z plemienia Topinamboore miał okazję skosztować ich przysmaku, czyli bulw o delikatnym, słodkawym smaku podobnym do karczochów. Zachwycony odkryciem Champlain przywiózł roślinę do Francji. Nad Sekwaną szybko stała się przysmakiem nazywanym "ziemną gruszką". Topinambur zyskał również dużą popularność w Anglii, gdzie do dziś nosi miano "jerozolimskiego karczocha" i jest chętnie wykorzystywany w kuchni.

Do Polski trafił w pierwszej połowie XVIII wieku. Nasi przodkowie doceniali smakowe i kulinarne walory topinamburu i chętnie go uprawiali. Jednak w 19. stuleciu został wyparty przez ziemniaka i zapomniany na dziesiątki lat. Ostatnio, wraz z upowszechnianiem zdrowego stylu życia i odżywiania, zaczyna znów wracać do łask. Coraz chętniej sięgamy bowiem po produkty o dużych wartościach odżywczych, a takim jest niewątpliwe mąka z suszonych i mielonych kłączy topinamburu.

Czym zastąpić tradycyjną mąkę?

Mąka z topinamburu – wartości odżywcze

Technologia przetwarzania topinamburu na mąkę pozwala zachować imponujące wartości odżywcze słonecznika bulwiastego, który jest m.in. jednym z najbogatszych źródeł inuliny – polisacharydu stanowiącego zapasowe cukry roślinne. To bardzo silny prebiotyk będący pożywką dla dobroczynnych bakterii jelitowych, które regulują pracę przewodu pokarmowego, poprawiają przyswajalność składników mineralnych (pozytywnie wpływają na absorpcję wapnia, magnezu, żelaza, miedzi czy cynku) oraz odgrywają istotną rolę w zapobieganiu różnym schorzeniom.

d2yi6f5

Poza działaniem prebiotycznym, badania naukowe wykazały również inne korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania inuliny. Związek posiada m.in. właściwości hipolipemiczne, czyli zmniejsza stężenie lipidów, co ma duże znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych.

Inulina charakteryzuje się niewielką kalorycznością (ok. 1,5 kcal/g) oraz niskim indeksem glikemicznym – po jej zjedzeniu wolniej podnosi się poziom cukru. Powinny to docenić zarówno osoby zmagające się cukrzycą, jak i będące na diecie odchudzającej.

Mąka z topinamburu jest również bardzo bogatym źródłem krzemu – minerału, który rzadko pojawia się w naszych posiłkach, dlatego większość Polaków cierpi na jego niedobór. Tymczasem zapewnia on zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, a także utrzymuje w dobrym stanie naczynia krwionośne oraz chroni kości przed odwapnianiem i przyspiesza ich regenerację po urazach.

Topinambur 123RF
Źródło: 123RF

Topinambur jest uznawany za jeden z najskuteczniejszych "czyścicieli" organizmu, nie tylko z metali ciężkich, ale także szkodliwych toksyn. Dostarcza solidnej dawki aminokwasów egzogennych, m.in. tryptofanu, biorącego udział w metabolizmie serotoniny, nieprzypadkowo zwanej "hormonem szczęścia", poprawiającej samopoczucie i zapewniającej zdrowy sen. Antystresowo działają również witaminy z grupy B, których nie brakuje w mące ze słonecznika bulwiastego.

d2yi6f5

Mąka z topinamburu – jak ją wykorzystać

Produkt sprawdza się zarówno w daniach słodkich, jak i słonych. Nadaje potrawom ciekawego, lekko orzechowego posmaku. Mąka z topinamburu jest zwykle wykorzystywana podczas przygotowywania ciast lub chleba, wypieki stają się wówczas bardziej pulchne. Warto ją jednak mieszać z innymi mąkami, lepiej pochłaniającymi wilgoć: pszenną, jęczmienną albo kokosową.

Zobacz też:

d2yi6f5

Produkt możemy wykorzystać do zagęszczania zup albo sosów. Mąka z topinamburu świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania ciasta naleśnikowego, zarówno do dań słodkich (z dżemem lub twarogiem i rodzynkami), jak i wytrawnych, np. z pieczarkami i serem. Po zmiksowaniu jej z namoczonymi kilka godzin wcześniej daktylami, żółtkami i pestkami słonecznika uzyskamy masę, którą wystarczy uformować w kulki i upiec w piekarniku, by otrzymać pyszne i zdrowe ciastka.

Mąkę z topinamburu warto wykorzystać do przyrządzenia oryginalnych gnocchi. Dwa ugotowane ziemniaki mieszamy z dwoma surowymi jajkami, dodajemy szklankę mąki ryżowej i pół szklanki mąki z topinamburu oraz łyżeczkę soli, wyrabiamy na gładką masę, rozwałkowujemy i kroimy na małe kawałki, które wrzucamy do wrzącej wody i wyławiamy, gdy wypłyną na powierzchnię.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2yi6f5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2yi6f5
Więcej tematów