Tapioka w kuchni. Podstawowy składnik bubble tea
Występuje pod postacią proszku, granulek, płatków lub pałeczek. Nadaje się do przygotowania modnego na całym świecie napoju – bubble tea, ale świetnie sprawdza się również jako zagęszczacz do sosów i zup, baza kisieli czy puddingów, a także dodatek do ciast albo sałatek. Trudno znaleźć bardziej uniwersalny produkt niż tapioka.
"Każdy prawie słyszał lub nawet próbował osławionej tapioki, którą ostatniemi czasy wprowadzono w Europie jako pokarm bardzo pożywny i łatwostrawny, a jednak nieliczne tylko osoby wiedzą, że ta cenna kasza z manioku się wyrabia. Maniok należy do najużyteczniejszych roślin krajów zwrotnikowych, a pomimo to wiele osób wie zaledwie o jego istnieniu, niemając pojęcia o samej roślinie i o pożytku, jaki przynosi" – donosił w kwietniu 1886 r. tygodnik "Wszechświat".
Mimo upływu lat wiedza Polaków na temat krzewu z rodziny wilczomleczowatych nadal pozostawia sporo do życzenia. Tymczasem maniok pozostaje jedną z najpopularniejszych roślin uprawianych w całej strefie międzyzwrotnikowej (przede wszystkim w Ameryce Południowej i Środkowej oraz w Azji) i stanowi główny składnik diety blisko 800 milionów mieszkańców naszej planety, w skali globalnej ustępując tylko ryżowi i pszenicy.
Bulwy manioku przypominają trochę korzenie chrzanu. Ze względu na wysoką zawartość szkodliwych związków, zwłaszcza cyjanku, nie są jadane na surowo, ale po obróbce termicznej stają się wartościowym pokarmem. Przerabia się je na mąkę (kassawa) lub kaszę (attike).
Tapioka w polskiej kuchni. Do czego ją wykorzystać?
Z rozdrobnionych, suszonych i prażonych bulw manioku jest wytwarzany produkt zdobywający w ostatnich latach ogromną popularność także w Europie, w tym Polsce. Nazywa się go tapioką, dostępną w sklepach pod postacią proszku, granulek czy płatków. Jest ceniona ze względu na neutralny smak, właściwości zagęszczające oraz uniwersalność – można ją wykorzystać zarówno podczas przyrządzania potraw wytrawnych, jak i słodkich (jest m.in. obowiązkowym składnikiem bardzo modnego obecnie napoju na bazie herbaty – bubble tea).
Tapioka – wartości odżywcze
Tapioka w 90 proc. składa się z lekkostrawnych węglowodanów, zawiera także śladowe ilości białek, tłuszczów, błonnika, witamin i minerałów. Jest produktem hipoalergicznym, a w dodatku pozbawionym glutenu – białka, którego największe stężenie występuje w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta czy jęczmienia. Dlatego tapioka może być bez obaw spożywana przez osoby zmagające się z jego nietolerancją oraz chorujące na celiakię – chorobę powodującą stan zapalny jelita cienkiego, uniemożliwiającą prawidłowe wchłanianie składników odżywczych z pokarmów oraz wywołującą poważne deficyty witamin i minerałów.
Potrawy na bazie maniokowego produktu mogą spożywać dzieci i seniorzy w podeszłym wieku. Tapioka stanowi bogate źródło tzw. skrobi opornej, nie ulegającej rozkładowi w przewodzie pokarmowym i obniżającej indeks glikemiczny przysmaków, do przygotowania których została wykorzystana. Dlatego są one zalecane m.in. cukrzykom.
Tapioka w kuchni
Bez względu na to, czy tapioka ma postać granulek czy płatków należy ją najpierw wymoczyć przez minimum 20-30 minut w wodzie, a jeszcze lepiej – w mleku (krowim lub roślinnym, np. kokosowym czy owsianym), po czym ugotować w tym samym płynie na małym ogniu, aż do miękkości, często mieszając. Tapioka powinna stać się niemal całkiem przezroczysta.
Do czego ją wykorzystać? Świetnie sprawdzi się jako składnik rozmaitych deserów, przede wszystkim puddingu, którego przygotowanie jest banalnie proste – tapiokę (1/3 szklanki) namaczamy w mleku kokosowym (pół puszki) i krowim (pół szklanki), pozostawiamy na godzinę, później gotujemy, dodając np. miód, wanilię, kakao, czekoladę albo nasiona chia. Po przestygnięciu umieszczamy na noc w lodówce, a następnego dnia serwujemy z owocami, dżemem lub sosem owocowym.
Tapioki nie może też zabraknąć w bubble tea, popularnym napoju, którego recepturę opracował w latach 80. XX wieku właściciel pewnej herbaciarni na Tajwanie. Jak go przygotować? 4-5 łyżek tapioki gotujemy przez kwadrans we wrzącej, osłodzonej wodzie (pół litra), po czym odstawiamy na 15 minut. Zaparzamy 2-3 łyżeczki zielonej herbaty, którą schładzamy i mieszamy z miodem (2 łyżeczki) i mlekiem (120 ml). Tapiokę odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą, umieszczamy w wysokiej szklance i zalewamy mieszanką herbaty, mleka i miodu.
Zobacz też:
Tapiokowe kulki można namoczyć w soku z cytrusów lub w syropie owocowym, dzięki czemu uzyskamy ciekawy dodatek do drinków. Brazylijczycy zajadają się natomiast tapioką ugotowaną w czerwonym winie, z dodatkiem korzennych przypraw. W Tajlandii, w okresie Bożego Narodzenia, popularne są proste ciasteczka, do przygotowania których potrzeba tylko 2 szklanek tapioki, szklanki cukru pudru, 120 ml mleka kokosowego, żółtka i łyżki masła. Z tych składników ugniatamy masę, rozwałkowujemy, wycinamy ciasteczka i pieczemy kwadrans w temperaturze 180 stopni.
Tapioka może być też ciekawym zamiennikiem makaronu (np. w tradycyjnym polskim rosole). W Indiach wymieszana z curry jest podawana jako przystawka do potraw z ryb. Świetnie sprawdza się jako zagęszczacz zup i sosów.