Magiczna moc czekolady. Tak wpływa na nasz organizm

None

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Poprawia nastrój

Obraz
© 123RF.COM

Mało jest produktów wzbudzających tak wiele emocji jak czekolada. Zwolennicy cenią jej wyjątkowy smak, rozpływającą się w ustach słodycz i zbawienny wpływa na zdrowie. Z kolei przeciwnicy uważają ją za wynalazek, który jedynie zgubnie wpływa na figurę, uzależnia i niszczy zęby. Czy czekolada naprawdę pomaga, czy to tylko wymówka łasuchów, którzy nie potrafią zrezygnować z ulubionego smakołyku? Z okazji obchodzonego 4 września międzynarodowego dnia czekolady, warto przedstawić kilka faktów o tym produkcie.

Jak przyznaje Maestro Czekolady Janusz Profus, czekolada polecana jest na stres, zły humor lub kiepski nastrój.
- Po zjedzeniu kostki czekolady, w naszej głowie rozpoczyna się proces tworzenia endorfin, czyli tzw. hormonów szczęścia, a na twarzy pojawia się uśmiech - mówi mistrz.

Wydzielanie endorfin pobudza tłuszcz z ziaren kakaowca, czyli główny składnik czekolady. Pozytywny wpływ ma również niewielka ilość anandamidu, czyli organicznego związku z grupy kanabinoidów.

/ 7Dodaje energii

Obraz
© 123RF.COM

Zamiast sięgać po kolejną puszkę energetycznego napoju, warto skusić się na kilka kostek czekolady. To bogate źródło epikatechiny - przeciwutleniacza, który wspomaga działanie organelli komórkowych - mitochondriów, które w organizmie pełnią rolę "małych fabryk" energii. Dodatkowo czekolada zawiera pewną ilość kofeiny oraz teobrominy, które także zapewniają dodatkowy zastrzyk mocy do działania. Nic więc dziwnego, że w plecaku niejednego turysty w górach znajdziemy tabliczkę słodkiego przysmaku. Naukowcy odkryli, że codzienna porcja specjalnie skomponowanej gorzkiej czekolady może pomóc również osobom z zespołem przewlekłego zmęczenia. Objawia się on nie tylko stale odczuwanym zmęczeniem, ale też częstym bólem mięśni, zaburzeniami snu i świadomości oraz
obniżeniem ciepłoty ciała.

/ 7Podkręca pracę mózgu

Obraz
© Shutterstock.com

Czekolada znajduje się także na liście produktów spożywczych, które pozytywnie wpływają na koncentrację, pamięć i nasz mózg. Odpowiada za to epikatechina. Przeciwutleniacz ten poprawia ukrwienie mózgu, wzmacnia pamięć krótkotrwałą. Badania dowiodły, że podanie czekolady zmniejsza uszkodzenia mózgu spowodowane np. udarem. W dniu, kiedy mamy ważny egzamin, warto sięgnąć po rządek czekolady lub wypić szklankę kakao, a dzięki temu będziemy w szczytowej formie umysłowej przez 2-3 godziny.

/ 7Nie powoduje otyłości

Obraz
© 123RF.COM

Naukowcy podważyli kolejną plotkę dotyczącą czekolady. Badanie przeczą, by jej spożywanie było przyczyną otyłości. Oczywiście tyje się od wszystkiego, czego jemy zbyt dużo, a czekolada zawiera dużo cukru i tłuszczów, jednak zdaniem badaczy ilość kalorii zawartych w czekoladzie i ich przyswajalność przez organizm nie ma znacznego wpływu na otyłość. Co więcej, ciemna czekolada jest bardzo bogata w błonnik, który jak wiadomo doskonale wpływa na prace jelit i nasz układ pokarmowy.

/ 7Wzmacnia serce

Obraz
© Shutterstock.com

Badacze dowiedli, że regularne spożywanie gorzkiej czekolady obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko zawału. Wszystko za sprawą wspomnianej wcześniej epikatechiny. 40 gramów czekolady zawiera tyle dobroczynnych flawonoli co lampka czerwonego wina lub dwie filiżanki zielonej herbaty - jest więc niekwestionowanym liderem w walce z wolnymi rodnikami. Związki te zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów i bardzo korzystnie wpływają na układ krwionośny, przeciwdziałając tworzeniu się zakrzepów i regulując ciśnienie tętnicze.

/ 7Wywołuje pożądanie

Obraz
© 123RF.COM

Czekolada bez dwóch zdań kojarzy się z rosnącą przyjemnością, o czym można przekonać się m.in. oglądając sceny z filmu "Czekolada", kiedy to Juliette Binoche serwuje klientom specjały ze swojego sklepiku. Gdy ją jemy, naszym mózgu aktywizuje się tzw. ośrodek nagrody i ochota na niego rośnie. Działanie poprawiające nam nastrój i zmiany zachodzące w naszym mózgu - porównywane do tych, które zachodzą w czasie zakochania - sprawiają, że czekolada może być dla nas niebezpieczna - oczywiście nie fizycznie. Udowodniono jednak, że czekolada to najbardziej uzależniający smakołyk. Trzeba więc uważać, by nie przesadzić z dawką tej rozkoszy dla duszy i podniebienia. Dlatego mimo że jest to produkt wartościowy, zaleca się spożywanie go w umiarkowanych ilościach.

/ 7Uwaga na podróbki

Obraz
© Shutterstock.com

Warto też uważać na to, co jemy. Dobroczynne działanie czekolady, dotyczy bowiem tylko czekolady prawdziwej, choć niekoniecznie gorzkiej - która jest oczywiście najzdrowsza. Lepiej raczyć się tym przysmakiem rzadziej, ale sięgać po produkty z wyższej półki - czyli automatycznie droższe. Kategorycznie odradzane są produkty czekoladopodobne. Zamiast masła kakaowego, w którym zawarte są wszystkie cenne składniki, zawierają bowiem bardzo dużo obcych tłuszczów.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości