Trwa ładowanie...

Kotlety mielone wyjdą idealne. Ten sprzęt chce mieć każdy domowy kucharz

Dzięki rozwojowi technologii, niektóre procesy w kuchni są szybsze i łatwiejsze. Jednym z urządzeń, które pomóc mogą w codziennym przygotowywaniu potraw, jest maszynka do mielenia mięsa, o której marzy każdy miłośnik domowego kucharzenia. Sprawdź, jaką warto wybrać i na co zwrócić uwagę.

Kotlety mielone wyjdą idealne. Ten sprzęt chce mieć każdy domowy kucharzŹródło: iStock.com
djgst2p
djgst2p

Jak wybrać dobrą maszynkę do mielenia?

Jak to bywa w przypadku sprzętów w różnych cenach i produkowanych przez różnych producentów, maszynki do mielenia mięsa mogą zdecydowanie się od siebie różnić. Specyfikacje sprawiają, że czasem ciężko jest wybrać odpowiedni rodzaj maszynki oraz połapać we wszystkich cechach sprzętu, na które powinniśmy zwrócić uwagę przed zakupem. Jedną z najważniejszych specyfikacji jest moc urządzenia. Im większa, tym maszynka będzie bardziej wydajna i szybciej poradzimy sobie z danym produktem. Urządzenia z większą mocą także dużo lepiej poradzą sobie z bardziej opornymi produktami, na przykład twardszym mięsem. Wydajność często podawana jest w kilogramach na minutę. Im wyższa wartość, tym więcej produktów urządzenie zmieli w tym czasie. Chcąc kupić ten sprzęt, upewnij się, że będzie ona odpowiednia dla twoich potrzeb.

Lepsza obudowa plastikowa czy metalowa?

Jedną z cech, na które z pewnością należy zwrócić uwagę, jest obudowa maszynki. W ofertach sklepów najczęściej możemy znaleźć maszynki z obudową plastikową oraz metalową. Maszynki do mielenia z metalową obudową są urządzeniami luksusowymi. Są odporniejsze na uszkodzenia mechaniczne, jednak metal jest ciężki, co zmienia wagę całego sprzętu. Maszynki z obudową plastikową są bardziej wrażliwe na uszkodzenia, jednak wpływa to na ich funkcjonalność i powieneś wziąć je pod uwagę. Twardy plastik spokojnie wytrzyma standardowe użytkowanie w domu, więc nie musisz wykosztowywać się na ekskluzywny model. Plastikowa obudowa jest dużo lżejsza, więc nie będziesz miał problemu, by wyjąć sprzęt z szafki i położyć na kuchenny blat.

iStock.com
Źródło: iStock.com

Sitka do mielenia - Szczegół, o którym musisz pamiętać

Elementem sprzętu, który stanowi o jej funkcjonalności i wpływa na efekt końcowy produktów, które mielimy, są sitka. Kupując maszynkę, wybierz taką, która będzie miała w zestawie przynajmniej dwa różne sitka. Standardem są te o średnicy otworów 3 i 7 mm. Dzięki różnicy otworów sit otrzymamy zupełnie inne zmielenie, które będzie odpowiednie do różnych przepisów. Montowane na końcu otworu wylotowego głównej komory, muszą być jak najlepszej jakości, bo każdy produkt przepychany jest przez nie z dużą siłą. Analizując ten element nie ma co oszczędzać, od niego bowiem zależy, czy składnik naszego dania będzie dobrze zmielony i w ostateczności zadowoli nasze kubki smakowe.

Do czego używać mielarki do mięsa?

W dzisiejszych czasach zakupy należy robić ostrożnie i rozsądnie. Nasze domy niepotrzebnie przepełnione są wieloma rzeczami, które kupiliśmy pod wpływem chwili, a użyliśmy ich co najwyżej kilka razy. Szykując się do zakupu jakiegokolwiek sprzętu, warto dowiedzieć się, do czego faktycznie jest on przydatny i jakie funkcje może spełnić. Im jest ich więcej, tym bardziej powinien znaleźć się w naszej kuchni. Maszynki do mielenia nie służą już tylko do obróbki mięsa i dobrze mieć świadomość, co możemy jeszcze z nimi zrobić. Wyposażone w różne gadżety, pomogą nam w zupełnie innych czynnościach. Z odpowiednią nakładką możesz zrobić makaron, wycisnąć sok ze świeżych owoców oraz szatkować warzywa. Jeśli uwielbiasz kawę, koniecznie zaopatrz się w maszynkę z nasadką do mielenia kawy. Mimo że ten sprzęt kojarzy się głównie z obróbką mięsa, mając ją w kuchni, możesz być zaskoczony jej wielofunkcyjnością. Zastanów się, jakie nakładki będą ci potrzebne i dopasuj do swoich potrzeb odpowiedni model.

djgst2p
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
djgst2p
Więcej tematów