Trwa ładowanie...

Zalety jedzenia czekolady. Nie rezygnuj się niej latem

Czekolada jest nie tylko smaczne, ale i pozytywnie wpływa na nasz organizm.

Zalety jedzenia czekolady. Nie rezygnuj się niej latemŹródło: Shutterstock
d281es1
d281es1

Liczne badania udowodniły, że smakołyk ten spożywany w umiarkowanych ilościach, przy zachowaniu zdrowego stylu życia, ma nieocenione korzyści. Prezentujemy kilka zalet płynących z jedzenia czekolady, a także podpowiedzi Maestro Czekolady Janusza Profusa, jak jeść czekoladę latem, aby smakowała najlepiej.

Pyszne paliwo dla mózgu

Czekolada polecana jest zwłaszcza dla osób, które intensywnie pracują umysłowo lub przygotowują się do trudnego egzaminu. Produkt ten poprawia bowiem pracy mózgu. Dzieje się tak poprzez spożycie kakao bogatego w flawonole, które powoduje zwiększenie przepływu krwi do mózgu na 2-3 godziny.

Chroni przed promieniowaniem ultrafioletowym

Niemieccy naukowcy udowodnili, że po 6 tygodniach spożywania czekolady badani byli o 15 proc. mniej narażeni na zaczerwienienie skóry po ekspozycji słonecznej, a po 12 tygodniach ich skóra była o 16 proc. gęstsza i o 42 proc. mniej łuszcząca się.

Zmniejsza ryzyko rozwoju komórek nowotworowych.

Badacze z Uniwersytetu w Georgetown wykryli, że podawanie flawonoli zawartych w czekoladzie do komórek nowotworowych raka piersi powoduje zatrzymanie procesu podziału tych komórek.

d281es1

Produkt na krążenie

Czekolada wspomaga również układ krążenia. Wszystko za sprawą substancji, które się w niej znajdują. Epikatechiny znajdujące się w kakao podwyższają poziom tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne i poprawia przepływ krwi w organizmie.

Działa odstresowująco

Za tę właściwość kochamy czekoladę najbardziej. Jak wykazały badania, osoby cierpiące na chroniczne zmęczenie, które przez 8 tygodni każdego dnia spożywały 45 g ciemnej czekolady, odczuwały mniejsze zmęczenie niż osoby otrzymujące placebo – naukowcy są zdania, że czekolada może oddziaływać na neuroprzekaźniki odpowiedzialne za regulację snu i nastroju.

A jak jeść czekoladę latem? Odpowiada Maestro Czekolady Janusz Profus.

- Lato to czas, w którym ze względu na wysokie temperatury spożycie tradycyjnej czekolady i wyrobów czekoladowych nieznacznie spada. Konsumenci poszukują jednak czekoladowego smaku w innych formach. Mowa tu o lodach w czekoladzie lub czekoladowych dodatkach do deserów na zimno. E.Wedel w tym sezonie wraz z marką Koral przygotował dla swoich konsumentów coś specjalnego z myślą o upałach – lody o smaku Tiramisu i Panna Cotta w wedlowskiej deserowej czekoladzie. Doskonałym pomysłem jest także samodzielne przygotowanie czekoladowej polewy z dowolnego rodzaju tabliczki, np. karmelowej, która doskonale komponuje się z lodami lub owocami. Możemy dodać ją także do uwielbianych latem gofrów i naleśników. Desery lodowe z polewami z wedlowskich czekolad dostępne są w specjalnym letnim menu w Pijalniach Czekolady E.Wedel. Znajdziemy w nim m.in. chłodzące koktajle o różnych smakach oraz czekoladowe desery
na zimno z dodatkiem sezonowych owoców, np. rabarbaru czy malin. Hitem oferty wakacyjnej jest orzeźwiający deser z białej czekolady z dodatkiem mięty i wiśni na winie. Latem świetnie smakuje czekolada w formie schłodzonego musu, który możemy przygotować z dodatkiem śmietany i mleka oraz podawać z sezonowymi owocami. Czekolada sprawdzi się też w formie posypki, posiekana lub starta i dodana do deseru.

d281es1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d281es1
Więcej tematów