zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Ile jajek można zjeść w tygodniu?

WP | aktualizacja 2012-04-05 (15:49) 2 lata 8 miesięcy 15 dni 8 godzin i 7 minut temu | 97 opinii
 
Ile jajek można zjeść w tygodniu?

Jajko przez wiele lat nie cieszyło się dobrą opinią. Przestrzegali przed nim dietetycy i lekarze. Przede wszystkim ze względu na jego negatywny wpływ na poziom cholesterolu. Dziś wiemy, że to tylko mit, chociaż z jedzeniem jajek nie należy przesadzać. Podpowiadamy, jak je przyrządzić, by zachowały jak najwięcej cennych składników.

Negatywne opinie na temat jajek narodziły się w latach 70., kiedy Amerykańskie Stowarzyszenie Chorób Serca zaczęło zalecać ograniczanie ich spożycia, co miało obniżyć ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Upowszechniło się wówczas przekonanie, że nie powinniśmy jeść więcej niż trzy jajka tygodniowo. Przekroczenie tej normy miało powodować wzrost poziomu cholesterolu w organizmie.

Jednak badania naukowe przeprowadzane w ostatnich latach zdecydowanie obaliły te mity. Wykazały, że nie ma większego związku pomiędzy spożywaniem jajek a poziomem cholesterolu, na który wpływa wiele innych czynników – geny, styl życia czy wiek.

Ile jajek tygodniowo?

Obecnie WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) dopuszcza jedzenie ok. 10 jajek tygodniowo, łącznie z tymi użytymi do kotletów, ciast czy makaronu. Liczba ta odnosi się do żółtek, ponieważ białko możemy spożywać bez ograniczeń. Zasada jest prosta: im więcej w naszej diecie warzyw i owoców, a mniej potraw obfitujących w tłuszcze zwierzęce, tym częściej możemy pozwolić sobie na jajka.

Trochę ostrożniej trzeba dawkować jajka dzieciom. Jest to związane z silnymi właściwościami uczulającymi białka. Dlatego do diety malucha wprowadza się je po ukończeniu 11. miesiąca życia (po siódmym miesiącu można zacząć karmić niemowlaka żółtkiem). Warto jednak wiedzieć, że gotowanie jajka na twardo pozbawia je z reguły właściwości uczulających.

Skarb żywieniowy

Trudno sobie wyobrazić kuchnię bez jajek. To przecież świetny pomysł na śniadanie lub kolację (jajecznica, jajo na miękko i twardo), obiad (omlet, jajka sadzone), przekąskę (jaja faszerowane lub w zimnych sosach) oraz nieodłączny składnik licznych potraw (zupy, sosy, desery). Nie bez przyczyny nazywane są skarbem żywieniowym.

- To doskonały produkt spożywczy - przekonuje Katarzyna Majewska, dietetyczka z Centrum Naturhouse. - Jedno jajko dostarcza ok. 12,5 proc. potrzebnego organizmowi białka, 10 proc. tłuszczu  i 1 proc. węglowodanów. W składniki te bogatsze jest żółtko. Białko zawiera natomiast wszystkie niezbędne aminokwasy.  Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, niewytwarzane przez organizm, a bardzo mu potrzebne. Dwa jaja o masie 58 g (rozmiar M) pokrywają w 35 proc. dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na te związki organiczne.

Wachlarz korzyści

Jajka są również źródłem składników mineralnych. - Procentowa zawartość substancji mineralnych jest zbliżona w białku i żółtku, ale w białku znajduje się więcej siarki, potasu, sodu i chloru, natomiast w żółtku - żelaza, fosforu, wapnia i magnezu. Żółtko jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz witamin z grupy B (B1, B2), poprawiających wygląd skóry i wzmacniających kości. Zawiera także luteinę, która korzystnie wpływa na wzrok, zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej oraz chroni przed promieniowaniem UVA i UVB – wyjaśnia Katarzyna Majewska.

W żółtku znajdziemy również „pogromcę tłuszczu”, czyli lecytynę, która rozbija spożywane tłuszcze oraz cholesterol na małe cząstki, zapobiega przyczepianiu się ich do ścianek naczyń, a tym samym chroni przed powstaniem tzw. blaszki miażdżycowej. Lecytyna dobrze działa na wątrobę, m.in. zapobiegając tworzeniu się kamieni żółciowych.


Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Tagi: jajo, cholesterol
Oceń
tak 26 70,27%
nie 11 29,73%

Opinie (97)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

3
1
~zawijas 2012-04-06 (20:39) 2 lata 8 miesięcy 14 dni 3 godziny i 17 minut temu

ile jaj można
dlaczego nie napisali ile jaj można jeść maksymalnie w tygodniu bez zagrożenia dla zdrowia? Ja w zeszłym roku chcąc trochę przytyć zjadałem od 30 do 36 jaj tygodniowo. Przytyć mi się udało.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

0
3
~lenka 2012-04-06 (20:27) 2 lata 8 miesięcy 14 dni 3 godziny i 29 minut temu

UWAGA LASKII
JAPAN-SKLEP.PL fajne ciuszki, super jakości [ nie podróby] ZA ŚMIESZNE PIENIĄDZE! Polecam dziewczyny :)

odpowiedz

8
0
~bxxx 2012-04-06 (19:28) 2 lata 8 miesięcy 14 dni 4 godziny i 28 minut temu

jajka
Trenuje kulturystyke i jadam 28-35 jajek tygodniowo, cholesterol mam w normie

odpowiedz

2
2
~andy 2012-04-06 (18:49) 2 lata 8 miesięcy 14 dni 5 godzin i 7 minut temu

jajka
Kiedyś na dyżurze przywieziono chorego z zpaleniem pecherzyka żółciowego (od razu do operacji). Zjadł 33 jaja w majonezie, oczywiście nie odrazu, ale w ciagu niedzieli wielkanocnej dobrze popijajac wódeczką. Wszystko zakończyło sie dobrze, ale jest to przestroga.

odpowiedz

4
1
~dd 2012-04-06 (18:39) 2 lata 8 miesięcy 14 dni 5 godzin i 17 minut temu

ile jajek ...
jajcarzu! pamiętaj, że na czczo zjesz zawsze tylko jedno jajko ;-)

odpowiedz

1
0
~jajcarz 2012-04-06 (17:24) 2 lata 8 miesięcy 14 dni 6 godzin i 32 minuty temu

Ile?
Ile jajek można zjeść na czczo?

odpowiedz

0
1
~Obi 2012-04-06 (17:17) 2 lata 8 miesięcy 14 dni 6 godzin i 39 minut temu

Ile jajek mozna
tez kiedys uwiezylem takim bredniom, a ze jajka lubialem to w niektorych tygodniach nawet codziennie 2 jaja zjadalem nie liczac produktow ubocznych (ale malo makaronu chyba ze w zupie). I co po trzech latach nie ograniczania sie z jajkami przypadkowo cholesteror zbadalem i mialem 253. teraz dieta u mlodego aktywnego czlowieka. Zalecam umiar.

odpowiedz

1
0
~jep 2012-04-06 (16:44) 2 lata 8 miesięcy 14 dni 7 godzin i 12 minut temu

cholesterowa bzdura
Od 12 lat jestem na diecie dra Kwaśniewskiego,od tego czasu zjadłem ok.14 000 jajek.Miałem cholesterol 225 dziś mam 205.Wszystko na ten temat.

odpowiedz

1
2
~pati 2012-04-06 (12:45) 2 lata 8 miesięcy 14 dni 11 godzin i 11 minut temu

zdrowa dieta
Świetny artykuł. Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg!. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła coś rewelacyjnego!(idealna-figura.eu).Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

odpowiedz

2
2
~ADI 2012-04-06 (12:10) 2 lata 8 miesięcy 14 dni 11 godzin i 46 minut temu

DEBIL PISAŁ TEN PUSTY TEKST - POCZYTAJ KRETYNIE WYNIKI NOWYCH BADAŃ A NIE TYCH ZE ŚREDNIOWIECZA!!! JUŻ DAWNO OBALONO MIT NIEZDROWYCH JAJEK - WYKRYTO ŻE CHOLESTEROL W JAJKACH TO TEN DOBRY A NIE ZŁY I MOŻNA SPOKOJNIE ZJEŚC SOBIE ZE TRZY JAJECZKA DZIENNIE! W MEDYCYNIE CHIŃSKIEJ JAK I W PORZYWIENIU UŻYWA SIĘ SPORO JAJEK I JAKOŚ ŻYJE KOŁO SETKI NIE ROBIĄC POD SIEBIE. CZAS SIĘ DOKSZTAŁCIĆ MARNY REDAKTORKU A NIE WCISKAĆ LUDZIOM PRZEDPOTOPOWE BREDNIE I BRAĆ ZA TO KASE !!!

odpowiedz

0
2
~kotylion 2012-04-06 (10:51) 2 lata 8 miesięcy 14 dni 13 godzin i 5 minut temu

Zobacz to koniecznie
Serwis inwestycyjny z unikalnym patentem !!! zarabiasz 2% dziennie (z codziennym podsumowaniem) minimalny koszt inwestycji to 10$ dowiedz się więcej na www.justbeenpaid. manifo. com

odpowiedz

0
0
~gość 2012-04-06 (10:15) 2 lata 8 miesięcy 14 dni 13 godzin i 41 minut temu

ile zeżreć
Też uważam że ile się zmiesci.A tych w proszku to nawet nie liczę bo ile tam jajek w jajku.Najważniejsze by posypać solą taką na drogi w zimie,to wszysko pójdzie gładko do jelita grubego.

odpowiedz

1
0
~ćwiczący 2012-04-06 (09:59) 2 lata 8 miesięcy 14 dni 13 godzin i 57 minut temu

jajów w ch**
Ja jem 4-5 jaj dziennie, i nie narzekam. Ba! Jestem zadowolony z osiągów dzieki nim na siłowni ;)

odpowiedz

0
0
~kotylion 2012-04-06 (09:14) 2 lata 8 miesięcy 14 dni 14 godzin i 42 minuty temu

Zobacz
Jesteś chętny dowiedzieć się jak można dorabiać w internecie?? wpisz w wyszukiwarke google "dorabiaj w internecie" i czytaj.

odpowiedz

0
0
~andrew 2012-04-06 (09:11) 2 lata 8 miesięcy 14 dni 14 godzin i 45 minut temu

egg
głupie pytanie... tyle ile się zmieści...

odpowiedz

0
0
~qawa 2012-04-06 (09:11) 2 lata 8 miesięcy 14 dni 14 godzin i 45 minut temu

brednie potworne na dodatek niegramatyczne, fatalnie napisane kogo wy zatrudniacie? malpy do pisania?

odpowiedz

0
0
~PATRIOTA 2012-04-06 (08:57) 2 lata 8 miesięcy 14 dni 14 godzin i 59 minut temu

Jem ile chcę.
Jajek nawet do ośmiu dziennie.

odpowiedz

0
2
~Zenek 2012-04-06 (01:13) 2 lata 8 miesięcy 14 dni 22 godziny i 43 minuty temu

jkk
Nie którzy liżą... a nie żrą - zdrowsze:))

odpowiedz

0
0
~Zenek 2012-04-06 (01:11) 2 lata 8 miesięcy 14 dni 22 godziny i 45 minut temu

Juri ... obchodzi, obchodzi masz dożyć do 67 a później już możesz wciągać co zechcesz. To tak jak ze sprzętem -robi się go tak aby do końca gwarancji wytrzymał.

odpowiedz

0
0
~Jaja moje. Peter. 2012-04-05 (22:12) 2 lata 8 miesięcy 15 dni 1 godzinę i 44 minuty temu

Jaja Moje.
Ja mam dwa bardzo wydajne jaja ale nie mogę znaleść odpowiedniej partnerki. Jem raz w tygoniu 1 jajko. Proszę pomuszcie mi. Poznam konkretną, piękną która się zajmnie gotowaniem jajek. Na miękko lub twardo. Naprawde warto. Peter, Norway 004796883933

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Żyj zdrowo
regulamin
Popularne przepisy
Naleśniki, Desery, Dania z ziemniaków, Sałatka, Pierogi, Kurczak, Makowiec, Ciasta na zimno, Szarlotka, Rogaliki, Śledzie po kaszubsku, Śledzie przepisy, Knedle, Placuszki, Sałatka gyros, Barszcz czerwony, Blok czekoladowy, Śledzie w oleju, Mięso mielone, sernik na zimno