Dzika róża
Chociaż to bardzo popularna roślina, to jednak nie doceniamy jej wyjątkowych właściwości. A szkoda, bo owoce dzikiej róży biją wszystkie pozostałe pod względem zawartości witaminy C. Mają jej aż 10 razy więcej niż czarne porzeczki! Dlatego wystarczą 3 dojrzałe owoce, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Oprócz tego znajdziemy w nich także wit. A, E, B1, B2, K. Zazwyczaj z róży robi się konfitury i sosy do mięs, czasami nawet kompoty. Susz wykorzystuje się w naparach i mieszankach ziołowych. Wyciągi działają wzmacniająco przy grypie, przeziębieniu i ogólnym wyczerpaniu. Dzika róża zawiera bowiem specyficzną substancję - galaktolipid, działającą przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Spowalnia napływ białych krwinek do stawów, hamując wydzielanie związków nasilających stany zapalne. Owoce zawierają także silne przeciwutleniacze - karotenoidy, flawonoidy i ksantofile. Dzika róża działa także przy nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy, chorobach zakaźnych,
reumatyzmie czy oparzeniach.