Aronia
Łączy w sobie zalety zielonej herbaty i czerwonego wina. O lepszą rekomendację naprawdę trudno. To przede wszystkim jedno z najbogatszych źródeł związków antyoksydacyjnych. W 100 g znajduje się ich ok. 500 mg. Aroniowe jagody wykazują najsilniejsze działanie przeciwutleniające ze wszystkich popularnych owoców i warzyw. Obrazuje to tzw. wskaźnik ORAC (zdolność pochłaniania wolnych rodników tlenowych), który wynosi 15 820. Dla porównania: orzechy włoskie - 13 541, orzechy laskowe - 9 645, truskawki - 3 577, agrest - 3 277. Do tego dochodzą jeszcze mikroelementy - kobalt, miedź, jod, żelazo, fosfor i witaminy - C, B2, B6, PP, P, E, którymi wręcz "nadziane" są jagody. Aronia działa nie tylko przeciwnowotworowo, ale wykorzystuje się ją także do łagodzenia skutków radioterapii. Świetnie działa na wzrok. Swe lecznicze właściwości zawdzięcza także rutynie, zapewniającej dobrą kondycję naczyniom krwionośnym. Owoce aronii i ich przetwory wspomagają również usuwanie z organizmu szkodliwych metali ciężkich, np. ołowiu,
gromadzących się tam z powodu zanieczyszczonego środowiska. Surowe jagody są dość cierpkie i gorzkawe, zaś przetwory, soki czy dżemy smakują wyśmienicie. Jednak największą ilość antyoksydantów i rutyny zawiera świeżo wyciśnięty sok.