Śliwki
To jedne z najstarszych owoców, które były docenione za swoje walory smakowe i zdrowotne jeszcze przez starożytnych. Zawierają magnez, sód, potas, wapń, fosfor i żelazo. Chociaż nie są bogate w witaminę C, dzięki jednoczesnej zawartości witaminy A i rzadko występującej w owocach witaminie E, uznawane są za cenne przeciwutleniacze. Mają także sporo witamin z grupy B, dlatego cieszą się opinią owoców wpływających kojąco na układ nerwowy i poprawiających samopoczucie. Są także bogatym źródłem polifenoli, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Jednak znane są głównie ze swoich właściwości oczyszczających. A wszystko dzięki wysokiej zawartości pektyn i kwasów organicznych. Oczyszczanie to dotyczy nie tylko całego przewodu pokarmowego, ale działa także na poziomie komórkowym - z komórek usuwany jest tłuszcz. Dlatego wskazane są dla osób z wysokim poziomem cholesterolu, wysokim ciśnieniem oraz tym wszystkim, którzy cierpią na schorzenia lub dolegliwości przewodu pokarmowego. Trzeba pamiętać, że są
kaloryczne (100g to ok. 80 - 120 kcal).Jeżeli dodamy suszoną śliwkę do ciężkostrawnych potraw np. bigosu czy pieczeni, nie będzie nam dokuczała niestrawność. Dzieje się tak dzięki zawartym w tych owocach związkom zasadotwórczym, neutralizującym nadmiar kwasów trawiennych.