Gruszki
Są cennym źródłem minerałów - zawierają potas, wapń, magnez, fosfor, sód i żelazo. Oprócz tego sporo witaminy C. To, czym wyróżniają się spośród innych owoców, to zawartość jodu, który odpowiada za prawidłową pracę tarczycy. Gruszki to także bogactwo błonnika, który poprawia trawienie i perystaltykę jelit. Owoce mają właściwości moczopędne, pomagają też regulować ciśnienie krwi, dlatego powinny znaleźć się w jadłospisie osób cierpiących na nadciśnienie. Warto zjeść gruszkę w czasie wytężonej nauki lub pracy, bo zawiera bor ułatwiający koncentrację, niezbędny także do prawidłowej gospodarki wapniowej organizmu (potrzebny jest np. w profilaktyce osteoporozy). Świeży owoc składa się w 85 proc. z wody, trzeba jednak pamiętać, że wraz z dojrzewaniem zmniejsza się ilość pektyn i kwasów owocowych, a wzrasta zawartość cukru. Średnia gruszka liczy ok. 70 kcal. Owoce dobre są nie tylko na surowo, np. kompot z suszu dobrze działa na stany zapalne układu pokarmowego, taki napój idealnie gasi pragnienie, ma także
właściwości przeciwgorączkowe.