Trwa ładowanie...

Jagodzianki, knedle ze śliwkami czy leniwe? 7 przepisów na sentymentalne wakacyjne dania

Wspinaczka na szczyty drzew i bieganie po łąkach czy może zapach rozgrzanego betonu i akrobacje na trzepaku? Z czym kojarzą wam się wakacje? Niezależnie od tego, czy beztroskie lato spędzaliście na wsi, czy w mieście, wakacyjne wspomnienia wypełnione są smakami i aromatami.

Jagodzianki, knedle ze śliwkami czy leniwe? 7 przepisów na sentymentalne wakacyjne daniaŹródło: KUKBUK
dvrr57q
dvrr57q

Zamknijcie oczy i przypomnijcie sobie zapach burzy, poziomek prosto z krzaczka, świeżo skoszonej trawy i skórki soczystego pomidora. W ferworze dziecięcych przygód nieraz zdarzało się zapomnieć o jedzeniu i dopiero stanowczy głos dorosłych zmuszał do zatrzymania się na chwilę. Dziś dania, dla których trzeba było porzucać na chwilę przygody, przywołują najpiękniejsze wspomnienia. Nie jest chyba zaskoczeniem, że większość z nich swój czar zawdzięcza naszemu ulubionemu składnikowi – masłu. Zatem kostki w dłoń i do dzieła!

Jagodzianki
Jeszcze gorące, prosto z piekarnika, pełne leśnych jagód z chrupiącą maślaną kruszonką. Zbieraliście jagody samodzielnie? Fioletowe ręce i buzie można, naszym zdaniem, z powodzeniem uznać za oznakę szczęścia.

KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Popisowe danie prawie każdej babci, nawet jeśli twierdzi, że jest inaczej! Może znajdziecie jeszcze śliwę, z której będziecie mogli zerwać soczyste węgierki? Jeśli nie, szukajcie na straganach.

dvrr57q
KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Czy dla was też wzorem idealnego podwieczorku była kromka chałki grubo posmarowana masłem? Na samo wspomnienie tej rozkosznie chrupiącej kruszonki robi nam się ciepło na sercu.

KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Choć jest wymysłem niechlubnych czasów PRL-u, zdecydowanie nie można mu odmówić kojącego działania. Przywołuje najsłodsze wspomnienia z dzieciństwa i nie sposób poprzestać na jednym kawałku.

dvrr57q
KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Ich wpływ doskonale oddaje sama nazwa, a na myśl o leniwych w roztopionym maśle ogarnia nas nieopisana błogość.

KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Leciutkie jak chmurka, z wierzchu chrupiące i rumiane, a w środku rozkosznie delikatne. W dzieciństwie tak wyglądał fine dining!

KUKBUK
Źródło: KUKBUK

My nigdy nie przestaliśmy kochać ryżowego puddingu, ale jeśli wam zdarzyło się zapomnieć o jego istnieniu, podrzucamy przepis na hedonistyczną wersję tego klasycznego przedszkolnego śniadania. Z mlekiem bez laktozy lub roślinnym też się uda!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dvrr57q
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dvrr57q
Więcej tematów