Trwa ładowanie...
d2kxt8f
21-12-2011 18:34

Kruche koperty z pieczarkami. Polecam z czerwonym barszczem

Przepis

Co podać do czerwonego barszczu? Opcji jest kilka, w zależności od kulinarnych upodobań domowników. Możemy zrobić zarówno pierogi z kapustą i grzybami, uszka, krokiety, czy kruche paszteciki z pieczarkami. Ja polecam właśnie ten ostatni wariant.

d2kxt8f
3.3
(36 głosów)
Oceń:
Fotolia
Źródło: Fotolia
Składniki
  • 30 dag mąki
  • 20 dag margaryny
  • 25 dag kiszonej kapusty
  • 30 dag pieczarek
  • marchewka
  • mały por
  • 2 żółtek
  • 2 łyżki śmietany
  • sól,słodka papryka
  • 3 łyżki oleju
Przepis

Mąkę wsypać na stolnicę dodać schłodzoną margarynę, posiekać nożem, dodać żółtko,szczyptę soli i śmietanę, składniki pokruszyć, zagnieść kruche ciasto, schłodzić. Kapustę opłukać, odcisnąć, posiekać. Pora umyć pokroić na prążki i zeszklić na oleju. Pieczarki oczyścić, opłukać pokroić na plasterki, przesmażyć na oleju. Marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać kapustę, poddusić, przyprawić do smaku przyprawami, schłodzić.

Kruche ciasto rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm. Za pomocą małego talerzyka wykroić nożem krążki, na środek każdego kłaść po 1,5 łyżki farszu. Brzegi ciasta połączyć ze sobą, ułożyć na blasze, posmarować żółtkiem rozkłóconym z łyżką wody. Piec ok. 25 minut w 190 stopniach.

Przepis dodał użytkownik eluchap56

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2kxt8f
d2kxt8f
d2kxt8f
Więcej tematów
d2kxt8f