Glicerydy kwasów tłuszczowych - E471
E471 to oznaczenie mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych dodawanych do żywności w formie emulgatorów. Związki te można znaleźć m.in. w margarynach, ciastkach oraz dżemach. Chcesz wiedzieć więcej o tajemniczym E471? Zastanawia Cię, czy związek ten jest bezpieczny dla zdrowia? W jakich innych produktach znajdują się glicerydy kwasów tłuszczowych?
E471 glicerydy kwasów tłuszczowych – czym są?
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych to występujące naturalnie związki chemiczne, które znajdują się między innymi w olejach z nasion niektórych roślin. Stężenie tych substancji jest jednak na tyle niskie, że trudno użyć ich w przemyśle spożywczym. Dlatego też używane jako dodatek do żywności mono- i diglicerydy pozyskuje się głównie w sposób syntetyczny z glicerolu oraz naturalnych kwasów tłuszczowych, zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Efekt końcowy takiej mieszaniny ma skład bardzo zbliżony do częściowo strawionego tłuszczu naturalnego.
E471 jako chemiczny dodatek do żywności
Mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych oznaczane są na specjalnej liście związków E symbolem E471. Dodatek ten spełnia w produktach spożywczych funkcję emulgatora, ale często też nośnika oraz stabilizatora. Według obecnych przepisów i standardów nie ma żadnych przeciwskazań używania glicerydów kwasów tłuszczowych do produkcji żywności – substancje te uznawane są za całkowicie bezpieczne dla zdrowia i nie zostały określone normy lub limity ich spożycia. Nieznane są również żadne efekty uboczne metabolizmu tego typu tłuszczów. Producenci poszczególnych artykułów żywnościowych zobowiązani są używać E471 w swoich wyrobach zgodnie z zasadą quantum satis.
E471 – gdzie występuje?
Dodatek chemiczny E471 znaleźć można między inny w następujących produktach:
• wyroby kakaowe i czekoladowe,
• dżemy i galaretki,
• ryż błyskawiczny,
• oleje pochodzenia zwierzęcego i roślinnego,
• makarony,
• margaryna,
• herbatniki, sucharki i inne ciastka,
• budynie,
• śmietanka pasteryzowana,
• chleb (tylko wytworzony mąki pszennej, wody, zakwasu, soli i drożdży),
• żywność dla niemowląt (maksymalna dawka 4g/l).
E471 a inne dodatki chemiczne
Glicerydy kwasów tłuszczowych występują najczęściej w żywności wraz z takimi dodatkami chemicznymi jak:
• E171 – dwutlenek tytanu
• E296 – kwas jabłkowy
• E322 - lecytyny
• E333 – cytryniany wapnia
• E340 – fosforany potasu
• E352 – jabłczany wapnia
• E380 – cytrynian triamonowy
• E517 – siarczan amonu
• E529 – tlenek wapnia
• E914 – wosk polietylenowy utleniony
• E948 – tlen
• E1452 – sól glinowa oktenylobursztynianu skrobiowego.
E471 a kwestia wegetarianizmu
Choć E471 uzyskuje się głównie z olejów roślinnych, dość często zdarza się, że substancja otrzymywana jest z tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Osoby będące na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej powinny więc zwracać uwagę na produkty zwierające syntetyczne glicerydy kwasów tłuszczowych, ponieważ te mogą faktycznie być uzyskiwane z tłuszczów zwierzęcych.
Wojciech Chentkiewicz