Tlenek wapnia - E529

Tlenek wapnia jest jedną z wielu substancji chemicznych dodawanych do artykułów spożywczych, które zalicza się do grona tzw. środków pomocniczych. Oznaczany symbolem E529 związek spełnia funkcję regulatora kwasowości, zapewniającego poszczególnym produktom odpowiedni zapach oraz smak. Czy tlenek wapnia jest bezpieczny dla naszego zdrowia? Gdzie jeszcze wykorzystuje się tę substancję? Przyjrzyj się bliżej temu związkowi i poznaj jego tajemnice!

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Tlenek wapnia – charakterystyka

Tlenek wapnia (nazywany także wapnem palonym lub wapnem kalcynowanym) to nieorganiczny związek chemiczny z grupy tlenków zasadowych, który uzyskuje się prażenie (inaczej kalcynowanie) kamienia wapiennego. Proces ten odbywa się w bardzo wysokiej temperaturze (900-1000°C) w specjalnych piecach określanych mianem wapiennikami. Wzór sumaryczny tlenku wapnia to CaO. Standardowo związek ten przybiera formę białego, drobnokrystalicznego ciała stałego. Substancja dobrze rozpuszcza się w wodzie oraz w kwasach.

Tlenek wapnia – zastosowanie

Tlenek wapnia znajduje obecnie dość szerokie zastosowanie. Bardzo często korzysta się z niego w przemyśle budowlanym, metalurgicznym i ceramicznym. Związek służy m.in. do wyrobu cementu. Oprócz tego substancja świetnie sprawdza się w roli sztucznego nawozu do gleb, który podnosi jej naturalne pH. Tlenek wapnia stosuje się również w przemyśle szklarskim, wykorzystuje się go do otrzymywania amoniaku i karbidu, a także jako środek odwadniający. Znane jest również zastosowanie CaO do walki z insektami.

Tlenek wapnia w żywności – E529

Tlenek wapnia znaleźć można także w licznych artykułach spożywczych. Związek ten wykorzystuje się bowiem jako regulator kwasowości, który ma za zadanie nadać wyrobom odpowiedni smak oraz zapach. Chcąc odszukać w składzie danego wyrobu tlenek wapnia, należy przede wszystkim wypatrywać symbolu E529. To właśnie nim oznacza się w przemyśle spożywczym ten chemiczny dodatek. Palone wapno najczęściej występuje w artykułach kakaowych, różnych wyrobach cukierniczych i piekarniczych, mleku w proszku oraz konserwowanym groszku. Zdarza się, że tlenek wapnia stosuje się jako pożywkę dla drożdży oraz składnik osłonek do kiełbas. Na mocy obowiązujących przepisów nie ma żadnej określonej dawki związku, jakiej powinni przestrzegać producenci żywności. E529 można używać zgodnie z zasadą quantum satis – w dawce najmniejszej potrzebnej do uzyskania zakładanego efektu. Tlenek wapnia uznaje się za substancję nieszkodliwą dla zdrowia i życia ludzi.

*Tlenek wapnia a inne dodatki chemiczne *
E529 najczęściej można spotkać z takimi dodatkami chemicznymi jak:
• E132 – indygotyna
• E320 – butylohydroksyanizol (BHA)
• E402 – alginian potasu
E415 – guma ksantanowa
• E434 – monoplmitynian polioksyetylenosorbitolu
• E483 – winian stearylu
• E512 – chlorek cynawy
• E1442 – hydroksypropylofosforan diskrobiowy.

Związki E – czym są?

Związki E to substancje chemiczne, które służą do poprawy jakości różnych artykułów spożywczych. Zebrane zostały one na specjalnej liście opracowanej przez odpowiednie Komitet Naukowy Technologii Żywności, a wcześniej dokładnie przebadane pod kątem bezpieczeństwa dla ludzkiego zdrowia przez organy Unii Europejskiej. Aby dana substancja chemiczna mogła znaleźć się na liście związków E, musi spełniać trzy warunki:
• nie stanowić zagrożenia dla życia i zdrowia ludzi,
• nie służyć wprowadzaniu konsumentów w błąd,
• musi zaistnieć faktyczna konieczność użycia danego dodatku.

Związki z listy E dzieli się na kilka grup. Wśród nich wyróżnia się:

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii