Dorsz duszony w słoiczkach na polencie

Kuchnia włoska ma coraz więcej fanów w Polsce.

Kuchnia włoska ma coraz więcej fanów w Polsce. Alfredo Boscolo, autor książki "Kuchnia Dantego", zabrał nas w kulinarną podróż po Włoszech. Kucharz przygotował między innymi dorsza duszonego w słoiczkach na polencie.

Dorsz "in guazzetto" duszony w słoiczkach na polencie

Składniki:
400 g polenty błyskawicznej (kaszka kukurydziana)
500 g filetu z dorsza
40 g kaparów
80 g oliwek zielonych bez pestek
2 ząbki czosnku
200 ml oliwy z oliwek
1 natka pietruszki
sól
100 g mąki
pieprz

Przygotowanie:
Kroimy rybę w kawałki wielkości 3-4 cm, obtaczamy w mące i smażymy na patelni przez parę minut. Na osobnej patelni przygotowujemy sos pomidorowy: podgrzewamy na oliwie ząbek czosnku, dodajemy przecier lub pomidory, dusimy około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Do słoiczków kładziemy łyżkę sosu pomidorowego, dwa kawałki ryby, parę opłukanych z soli kaparów, 5-6 rozgniecionych oliwek, parę plasterków czosnku, solimy, pieprzymy, przykrywamy sosem pomidorowym, zostawiając 0,5 cm wolnego miejsca od brzegu słoiczka. Przekładamy do dużego garnka, wlewamy wodę do 2/3 wysokości słoiczków, gotujemy w kąpieli wodnej przez 15 min.
W tym czasie przygotowujemy polentę: do osolonego wrzątku wsypujemy powoli kaszkę, gotujemy kilka minut na wolnym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje, tak by zachowała kremową konsystencję. Kiedy jest gotowa, dodajemy łyżkę masła i mieszamy. Wykładamy na talerz, na wierzch nakładamy dorsza z sosem, posypujemy siekaną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości