Dorsz duszony w słoiczkach na polencie
Kuchnia włoska ma coraz więcej fanów w Polsce.
Kuchnia włoska ma coraz więcej fanów w Polsce. Alfredo Boscolo, autor książki "Kuchnia Dantego", zabrał nas w kulinarną podróż po Włoszech. Kucharz przygotował między innymi dorsza duszonego w słoiczkach na polencie.
Dorsz "in guazzetto" duszony w słoiczkach na polencie
Składniki:
400 g polenty błyskawicznej (kaszka kukurydziana)
500 g filetu z dorsza
40 g kaparów
80 g oliwek zielonych bez pestek
2 ząbki czosnku
200 ml oliwy z oliwek
1 natka pietruszki
sól
100 g mąki
pieprz
Przygotowanie:
Kroimy rybę w kawałki wielkości 3-4 cm, obtaczamy w mące i smażymy na patelni przez parę minut. Na osobnej patelni przygotowujemy sos pomidorowy: podgrzewamy na oliwie ząbek czosnku, dodajemy przecier lub pomidory, dusimy około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Do słoiczków kładziemy łyżkę sosu pomidorowego, dwa kawałki ryby, parę opłukanych z soli kaparów, 5-6 rozgniecionych oliwek, parę plasterków czosnku, solimy, pieprzymy, przykrywamy sosem pomidorowym, zostawiając 0,5 cm wolnego miejsca od brzegu słoiczka. Przekładamy do dużego garnka, wlewamy wodę do 2/3 wysokości słoiczków, gotujemy w kąpieli wodnej przez 15 min.
W tym czasie przygotowujemy polentę: do osolonego wrzątku wsypujemy powoli kaszkę, gotujemy kilka minut na wolnym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje, tak by zachowała kremową konsystencję. Kiedy jest gotowa, dodajemy łyżkę masła i mieszamy. Wykładamy na talerz, na wierzch nakładamy dorsza z sosem, posypujemy siekaną natką pietruszki.