Trwa ładowanie...

Dlaczego wychodzi zakalec? Powodów jest wiele

Każdy, kto rozpoczynał swoją przygodę z pieczeniem, wie, jak łatwo zamienić wymarzony wypiek w porażkę. Dlaczego robi się zakalec? Wyjaśniamy i podpowiadamy, jak go uniknąć.

Dlaczego wychodzi zakalecDlaczego wychodzi zakalecŹródło: Getty Images
dnbmwbx
dnbmwbx

Zakalec to płaskie, niewyrośnięte ciasto lub wilgotna warstwa wewnątrz wypieku. Może się pojawić przy użyciu proszku do pieczenia, piany z białek czy drożdży. Wiele osób zastanawia się, dlaczego w cieście pojawił się zakalec. Przyczyn może być wiele.

Zakalec, jakie są jego przyczyny

Częstym czynnikiem, który sprzyja powstawaniu zakalca, jest zbyt niska temperatura składników. Warto zadbać o to, aby ociepliły się do temperatury pokojowej. Wystarczy, że wyjmiesz je z lodówki 2 godziny przed pieczeniem.

Ponadto nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Ciasto, które wyrasta, powinno przebywać w stałej temperaturze. Wychładzanie piekarnika sprawi, że wypiek opadnie, a w środku pozostanie wilgotna warstwa.

Kolejnym sposobem na to, jak uniknąć zakalca, jest dokładne napowietrzenie ciasta poprzez jego mieszanie czy miksowanie. Zanim jednak to zrobisz, upewnij się, że posiadasz składniki w odpowiednich proporcjach i przesiej je przez sito.

dnbmwbx

Jeśli ciasto jest już gotowe, a przepis mówi o tym, aby stygło w piekarniku, nie wystawiaj go na zewnątrz. Gwałtowna zmiana temperatury sprawi, że opadnie.

Pannukakku - prosty przepis na fińskie naleśniki

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dnbmwbx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dnbmwbx
Więcej tematów