Desery i ciasta z czereśniami
Te sezonowe owoce to skarbnica witaminy C, A i B (zwłaszcza B5) oraz minerałów m.in. jodu, potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Ze względu na dużą zawartość cukru, mają dość sporo kalorii (59 kcal na 100 g), to są niezastąpione przy regulowaniu procesów przemiany materii, a także w problemach z kamicą nerkową, schorzeniach wątroby i pęcherza. Przede wszystkim świetnie nadają się do przygotowania pysznych deserów. Oto kilka propozycji, jak użyć czereśnie w kuchni.
Co w nich siedzi i ile mają kalorii?
Te sezonowe owoce to skarbnica witaminy C, A i B (zwłaszcza B5) oraz minerałów m.in. jodu, potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Ze względu na dużą zawartość cukru, mają dość sporo kalorii (59 kcal na 100 g). Mimo to są niezastąpione przy regulowaniu procesów przemiany materii, a także w problemach z kamicą nerkową, schorzeniach wątroby i pęcherza. Przede wszystkim jednak świetnie nadają się do przygotowania pysznych deserów. Oto kilka propozycji, jak użyć ich w kuchni.
Ciasto drożdżowe z czereśniami
Składniki: 80g świeżych drożdży, 3 żółtka + 3 całe jajka, 0,5 l mleka, 1 szklanka cukru, 1 kg mąki pszennej, 120g masła, 1 kg czereśni.
Przygotowanie: drożdże połączyć z letnim mlekiem, 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki. Wymieszać i odstawić, aby zaczęły "pracować". Jajka i żółtka ubić z resztą cukru na puszystą masę. Podrośnięte drożdże wymieszać z ubitymi jajkami, dodać mąkę i ponownie wymieszać. Zagnieść ciasto, a pod koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny do podwojenia objętości. W tym czasie wydrylować czereśnie. Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Dodać czereśnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C i przez ok. 35-40 minut aż ciasto nabierze ładnego złotego koloru.
Czereśnie w cieście
Składniki: 200 g czereśni. Ciasto naleśnikowe: 1 jajko, 100 g mąki, 100 ml mleka, 1 szczypta sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cukru, olej arachidowy do smażenia, cukier puder do posypania.
*Przygotowanie: *oddzielić żółtko od białka. Białko włożyć na chwilę do lodówki. Z reszty składników przygotować gęste ciasto naleśnikowe, w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać mleka. Z białka ubić pianę i połączyć z ciastem naleśnikowym, wstawić na 1/2 h do lodówki. W tym samym czasie opłukać i osuszyć czereśnie, a następnie pozbyć się pestek od dołu, tak by została szypułka. Zanurzać stopniowo czereśnie w cieście i smażyć na złoty kolor na głębokim oleju (ilość w zależności od wielkości garnka, tak aby się do siebie nie przykleiły). Posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło.
Mini torcik
Składniki: opak. krakersów, opak. biszkoptów podłużnych, wiórki kokosowe, płatki migdałów, 1 i 1/2 kostki masła, 3/4 l mleka, 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 3 płaskie łyżki mąki pszennej, 3 żółtka, szklanka cukru, cukier wanilinowy, galaretka np. wiśniowa, kilka malin i czereśni, 40g gorzkiej czekolady, 50 ml śmietany kremówki 36%.
Przygotowanie: przygotować galaretkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać łyżkę mleka. Ostudzić i zmiksować ze śmietaną kremówką. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką konsystencję, dodać szklankę mleka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Połączyć składniki. Pozostałe mleko zagotować i powoli wlewać utartą masę i chwilę gotować ciągle mieszając. Gdy zgęstnieje odstawić do ostudzenia. Dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Ze sztywnego papieru wyciąć długi prostokątny kawałek, owinąć solidnie folią aluminiową i spiąć w okrąg. Na spodzie tak przygotowanej formy ułożyć warstwę krakersów i galaretkę. Dookoła ułożyć podłużne biszkopty. Do środka dodać część masy rafaello. Następnie ponownie krakersy i masa, a na wierzch warstwę czekolady. Dekorujemy malinami i czereśniami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Placek czekoladowy z czereśniami
Składniki: 200 g masła, 100 g pokrojonej czekolady deserowej, 150 ml wody, 300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 275 g cukru brązowego, 150 ml kwaśnej śmietany, 2 ubite jajka, biała czekolada do dekoracji.
Przygotowanie: formę do pieczenia o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć pergaminem. W rondelku podgrzać wodę, masło i czekoladę, często mieszając aż czekolada się rozpuści. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Dodać masę czekoladową i wymieszać. W drugim naczyniu połączyć śmietanę i jajka, a następnie wymieszać dokładnie z masą czekoladową. Wydrylować czereśnie. Masę przełożyć do formy, posypać czereśniami, lekko je wciskając w ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 35-40 minut.
Jogurtowy deser z czereśniami
Składniki: 300 ml jogurtu naturalnego, 100 ml śmietany 18%, 16 g cukru waniliowego, 3 łyżki cukru, ok. 20 czereśni, kilka truskawek, 1/2 opakowania granulowane otręby (lub płatków kukurydzianych).
Przygotowanie: połączyć składniki na krem: jogurt, śmietanę, cukier biały oraz cukier waniliowy. Na dno szklanek wsypujemy granulowane otręby lub płatki, następnie pokrojone w kosteczkę czereśnie i krem jogurtowy. Powtarzamy jeszcze raz takie warstwy, tak by zakończyć kremem jogurtowym. Wierzch dekorujemy czereśniami i truskawkami.
mp/WP Kuchnia