Co zrobić z wielkimi, przerośniętymi ogórkami, których nie da się ukisić? Wiemy, jak możecie je wykorzystać
Jeśli macie w ogródkach ogórki, to na pewno nie raz mieliście dylemat, co zrobić z przerośniętymi ogórkami, które zerwaliście za późno. Takie ogórki są zbyt duże, żeby je ukisić — zwyczajnie nie mieszczą się w słoiku. Nie warto ich jednak wyrzucać. Możecie zrobić z nich pyszne przetwory. Zobaczcie naszą propozycję.
W lecie przygotowujemy przeróżne przetwory. Co roku największą popularnością cieszą się kiszone ogórki. Idealne ogórki kiszone są chrupiące i mięsiste. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu. Lubimy dodawać je też do kanapek czy sałatek. Jednak nie wszystkie ogórki nadają się do ukiszenia.
Jeśli macie w ogrodzie ogórki i nie zbieracie ich wystarczająco często, to na pewno znajdą się wśród nich ogórki, które są tak duże, że zwyczajnie nie zmieszczą się w słoikach. Nie ukisicie ich, nie zrobicie z nich korniszonów ani żadnych przetworów, do których dodaje się ogórki w całości. Może macie ochotę zwyczajnie je wyrzucić, ale szkoda marnować ogórki, jeśli możecie z robić z nich pyszną mizerię bez octu. Specjalnie dla was mamy przepis na mizerię, którą możecie przygotować do słoików na zimę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowa restauracja: Majówkowy grill z pomysłem
Przepis na mizerię w słoiku
Składniki:
- duże ogórki gruntowe
- sól
Sposób przygotowania:
- Myjemy, obieramy i kroimy ogórki na grube plastry.
- Ogórki posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odkładamy na co najmniej godzinę.
- Następnie dokładnie odciskamy ogórki z wody i przekładamy do czystej, suchej miski.
- Ogórki wkładamy do słoików warstwami: ogórki, potem sól, znów ogórki itd. Ostatnią warstwą musi być sól.
- Na koniec dokładnie zakręcamy słoiki. Ogórki przechowujemy w spiżarni bądź innym ciemnym i chłodnym miejscu.