Trwa ładowanie...

Co zrobić, aby ciasto drożdżowe nie było suche? Prosty przepis na ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe smakuje wyśmienicie z kubkiem popołudniowej herbaty czy kawy. Dobre ciasto drożdżowe jest miękkie, puszyste i wilgotne. Na co zwracać więc uwagę, aby ciasto nie było przesuszone?

Ciasto drożdżoweCiasto drożdżoweŹródło: Adobe Stock, fot: Tomasz Warszewski
d2g74ik
d2g74ik

Czemu ciasto drożdżowe staje się suche?

  • Dobrej jakości składniki: jajka z wolnego wybiegu, tłuste mleko, masło z wysoką zawartością tłuszczu.
  • Warto zwracać również uwagę na ilość cukru, którą dodajemy do ciasta. W nadmiarze cukier może spowodować, że ciasto nie wyrośnie.
  • Ciasto musi mieć wystarczająco dużo czasu, aby odpowiednio wyrosło
  • Zbyt niska/wysoka temperatura pieczenia.
  • Mleko nie może być zbyt gorąco. W przeciwnym razie drożdże nie zadziałają.

Przepis na ciasto drożdżowe z rodzynkami

Składniki:

Ciasto

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 100 g drożdży
  • 250 ml mleka 3,8 % lub 3,2 % 
  • 250 g prawdziwego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka z wolnego wybiegu
  • rodzynki

d2g74ik

Kruszonka

  • 125 g prawdziwego masła
  • ½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa restauracja: Majówkowy grill z pomysłem

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlewamy letnie mleko. Podajemy cukier i pokruszone drożdże. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
  2. Dodajemy rozpuszczone masło i jajka. Mieszamy wszystkie składniki. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na noc.
  3. Następnego dnia dodajemy mąkę i rodzynki. Wyrabiamy ciasto. Blaszkę smarujemy masłem lub olejem i przekładamy do niej ciasto.
  4. Kruszonkę przygotowujemy, rozcierając wszystkie składniki palcami.
  5. Ciasto posypujemy gotową kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 60 min.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2g74ik
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2g74ik
Więcej tematów