Trwa ładowanie...
obiad
06-11-2020 22:43

Co robić, gdy zabraknie składnika? Patent na braki w lodówce

Czytasz przepis i już wiesz, że musisz to ugotować. Najlepiej tu i teraz, bez zbędnych wypraw do sklepu. Prawie wszystko masz pod ręką. Właśnie – prawie wszystko. Czym zastąpić brakujący w daniu składnik? Zapamiętaj te triki.

Co zrobić, gdy zabraknie jednego składnika?Co zrobić, gdy zabraknie jednego składnika?Źródło: 123RF
d1i54wx
d1i54wx

Co zrobić, gdy zabraknie... mięsa

Oczywiście kuchnia polska mięsem stoi – statystyczny Polak lubi mieć sztukę mięsa na obiad, jednak czasem warto zrezygnować z tego składnika. Zwłaszcza, gdy nagle zabraknie go w lodówce.

Okazuje się, co pokazuje przykład kuchni indyjskiej, że mięso wcale nie jest trudne do zastąpienia. Oczywiście nic nie odda jego smaku, tekstury czy zapachu w stosunku 1:1, ale wartości odżywcze, w tym białko – owszem.

Kotlety mielone – możesz zastąpić mięso ugotowaną do miękkości soczewicą, soją, czerwoną fasolą lub... czerstwym chlebem żytnim namoczonym w bulionie. Po zblendowaniu z garścią ziół i mieszanką przypraw przeznaczoną do mięs, panieruj w bułce tartej i smaż podobnie jak kotlety z mięsa.

d1i54wx

Makaron z sosem bolognese – tutaj również mięso mielone zastąpisz strączkami – najlepsza będzie czerwona soczewica, ugotowany granulat sojowy lub... posiekane orzechy włoskie podsmażone na oliwie.

Kurczak z ryżem – rolę kurczaka w daniach jednogarnkowych (z ryżem, kaszą czy makaronem) może przejąć tofu, tempeh lub ser halloumi.

Wołowina – trudno ją zastąpić, ale jej zwarta, jędrna struktura może być imitowana przez boczniaka. Wystarczy podrzeć grzyby na paski, zamarynować w sosie sojowym i ostrych przyprawach, a potem usmażyć na dużym ogniu.

Co zrobić, gdy zabraknie... warzywa

To zależy, jakiego warzywa ci zabrakło. Wiele dań smakuje świetnie, nawet gdy stały zestaw jarzyn wymieniamy na zupełnie inne składniki. Z warzywami tak jest – nieważne, jakie wykorzystamy, umiejętna obróbka sprawia, że wszystkie smakują świetnie.

d1i54wx

Szpinak do sosu – na maśle możesz podsmażyć szczaw, liście jarmużu, a nawet lekką zwiędłą sałatę, liście buraka, rzodkiewki czy natkę marchwi. Po dodaniu do nich sera pleśniowego lub śmietany będą świetną bazą do makaronu.

Por – zastąpi go cebula, szalotka, a nawet większa ilość czosnku.

Kapusta do colesława – ta surówka smakuje wybornie, nawet gdy brakuje nam białej kapusty. Do marchwi, jabłka i charakternego sosu dodaj kapustę pekińską, włoską, czerwoną, sałatę lodową lub nawet pak choy.

d1i54wx

Kalafior – to warzywo kapustne o specyficznym zapachu nietrudno zastąpić – zwłaszcza w zupie. Możesz wykorzystać brokuł lub brukselkę.

Marchew – jej kolor oraz słodki smak bez trudu imitować będzie dynia albo batat.

Zamienniki krowiego mleka. Bezpieczne dla alergików

Co zrobić, gdy zabraknie... nabiału

Śmietana – do zagęszczania i zabielania zup wykorzystaj mieszaninę skrobi ziemniaczanej i wody, do sałaty – jogurtu, a do sosów – śmietanki kokosowej, czyli wierzchniej warstwy schłodzonego mleka kokosowego w puszce.

d1i54wx

Ser żółty – nieodzowny w zapiekankach i pizzy, podkręca smak włoskich past. Jego charakterystyczny smak można zastąpić nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. Warto zrobić zapas, bo płatki drożdżowe pełne są umami i służą także do zagęszczania potraw.

Ser biały – zastąp tofu naturalnym. W przeciwieństwie do twarogu nie psuje się szybko – w lodówce może przeleżeć wiele tygodni dzięki próżniowemu opakowaniu, więc jest świetnym ratunkiem w awaryjnych sytuacjach.

Kefir/maślanka – racuchy, pancakes, ciasta – to one często wymagają tego fermentowanego napoju mlecznego, bo w połączeniu z sodą kefir lub maślanka sprawiają, że wypieki są puszyste. Możesz je zastąpić mlekiem zakwaszonym sokiem z cytryny lub nawet odrobiną octu.

d1i54wx

Mleko – jeśli nie masz w lodówce napoju roślinnego (sojowego, owsianego, migdałowego itd.) w zastępstwie do krowiego mleka, ale masz jogurt lub śmietanę, to wystarczy rozcieńczyć je z wodą w proporcjach 1:1.

Co zrobić, gdy zabraknie... soli

Choć niektórzy nie wyobrażają sobie braku soli w kuchni, to bez niej można gotować smacznie – niestety do tego trzeba się przyzwyczaić. Potem okazuje się, że sól można zastąpić ziołami. Największy potencjał mają w tym wypadku: lubczyk, nać selera, tymianek, kminek, pieprz i cząber.

d1i54wx

Co zrobić, gdy zabraknie... ryżu

Ryż zawsze można zastąpić kaszą. Do niedawna królowało na stołach risotto przygotowywane z ryżu arborio. Dziś wiemy, że nasze rodzime kasze również sprawdzają się świetnie w daniach jednogarnkowych na wzór włoskiego dania z ryżu.

Smażenie i wolne gotowanie przerywane podlewaniem bulionu lubi zwłaszcza kasza gryczana i pęczak.

Co zrobić, gdy zabraknie... cukru

Jeśli cukru zabrakło ci do ciasta, to zastąp je dowolnym słodzidłem – miodu używamy tyle, ile cukru, syropu klonowego nieco więcej, jednocześnie nieznacznie zmniejszając ilość płynów w przepisie.

Do ciast typu brownie i innych ciężkich, kleistych smakołyków możesz wykorzystać zamiast cukru dżem lub powidła, a nawet rozgniecione, dojrzałe banany.

W przepisach fit rolę cukru przejmują najczęściej suszone owoce – daktyle. Z powodzeniem jednak nadają się suszone śliwki, rodzynki lub żurawina.

Warzywa na drewnianej desce 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1i54wx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1i54wx
Więcej tematów