Popcorn - ile ma kalorii? Popularna przekąska pod lupą

Przepis na udany wieczór filmowy w domu? Ciepły koc, herbatka lub inne ulubione napoje, dobre towarzystwo i oczywiście pyszne przekąski, które można by było zajadać w trakcie seansu. Najpopularniejszy jest oczywiście popcorn. Jest on na pewno znacznie zdrowszy od chipsów czy krakersów, szczególnie, jeśli kukurydzę uprażymy w domu. Jednak, czy możemy się nim zajadać bezkarnie, bez obaw, że to odbije się na naszej sylwetce? Sprawdźmy to.

PopcornIle kalorii ma popcorn?
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Jak zrobić popcorn?

Popcorn to jedna z ulubionych przekąsek i nieodłączny towarzysz seansów filmowych, zarówno w domu, jak i w kinie. Jak przygotować popcorn w domu? Najprostszym i niestety najbardziej powszechnym sposobem jest zrobienie popcornu w kuchence mikrofalowej. Wystarczy kupić gotową mieszankę w woreczku, włożyć do mikrofali i po kilku chwilach możemy cieszyć się smakiem prażonej kukurydzy. Jednak gotowy popcorn nie jest najzdrowszym wyborem. Jest on "wzbogacony" utwardzonym m.in. tłuszczem palmowym oraz glutaminianem sodu.

Znacznie lepszym i zdrowszym wyborem będzie popcorn przygotowany samodzielnie. W sklepach znajdziemy specjalnie wyselekcjonowane ziarna kukurydzy, które nadają się do prażenia.

Za najzdrowszy uchodzi popcorn przyrządzony bez tłuszczu w specjalnej maszynce do prażenia, działającej na gorące powietrze.

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Popcorn z patelni

Popcorn możemy też przygotować na patelni. Rozgrzewamy niewielką ilość masła klarowanego lub oleju, a następnie na gorący tłuszcz wrzucamy ziarna (wystarczą dwie duże garście). Patelnię przykrywamy i ustawiamy średni ogień. Po chwili kukurydza zacznie "strzelać". Gdy popcorn będzie strzelał rzadziej, zdejmujemy patelnię z ognia. W podobny sposób możemy przygotować popcorn w garnku. Przekąskę możemy doprawić solą, ziołami, ostrą papryką czy tartym parmezanem.

Popcorn karmelowy

Prażone ziarna kukurydzy świetnie smakują również na słodko. Wystarczy szczypta cynamonu i odrobina brązowego cukru, by otrzymać pyszny deser. Bardzo smaczny jest również popcorn z czekoladą: uprażone ziarna zanurzamy w roztopionej czekoladzie i pozostawiamy do zastygnięcia. Łasuchom polecamy też popcorn karmelowy. Jak go zrobić? W garnku przygotowujemy karmel. roztapiamy 120 g masła, dodajemy 2/3 szklanki cukru i 1 łyżkę miodu. Gorącym sosem polewamy prażoną kukurydzę. W wersji "na bogato", możemy dorzucić jeszcze bakalie. Pycha!

Ile kalorii ma popcorn?

Warto pamiętać, że popcorn to dość kaloryczna przekąska. 100 g prażonej kukurydzy to około 400 kcal. Jeśli do tego dołożymy dodatki takie jak parmezan, karmel czy cukier, otrzymamy prawdziwą kaloryczną bombę.

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika