Popcorn - ile ma kalorii? Popularna przekąska pod lupą

Przepis na udany wieczór filmowy w domu? Ciepły koc, herbatka lub inne ulubione napoje, dobre towarzystwo i oczywiście pyszne przekąski, które można by było zajadać w trakcie seansu. Najpopularniejszy jest oczywiście popcorn. Jest on na pewno znacznie zdrowszy od chipsów czy krakersów, szczególnie, jeśli kukurydzę uprażymy w domu. Jednak, czy możemy się nim zajadać bezkarnie, bez obaw, że to odbije się na naszej sylwetce? Sprawdźmy to.

PopcornIle kalorii ma popcorn?
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Jak zrobić popcorn?

Popcorn to jedna z ulubionych przekąsek i nieodłączny towarzysz seansów filmowych, zarówno w domu, jak i w kinie. Jak przygotować popcorn w domu? Najprostszym i niestety najbardziej powszechnym sposobem jest zrobienie popcornu w kuchence mikrofalowej. Wystarczy kupić gotową mieszankę w woreczku, włożyć do mikrofali i po kilku chwilach możemy cieszyć się smakiem prażonej kukurydzy. Jednak gotowy popcorn nie jest najzdrowszym wyborem. Jest on "wzbogacony" utwardzonym m.in. tłuszczem palmowym oraz glutaminianem sodu.

Znacznie lepszym i zdrowszym wyborem będzie popcorn przygotowany samodzielnie. W sklepach znajdziemy specjalnie wyselekcjonowane ziarna kukurydzy, które nadają się do prażenia.

Za najzdrowszy uchodzi popcorn przyrządzony bez tłuszczu w specjalnej maszynce do prażenia, działającej na gorące powietrze.

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Popcorn z patelni

Popcorn możemy też przygotować na patelni. Rozgrzewamy niewielką ilość masła klarowanego lub oleju, a następnie na gorący tłuszcz wrzucamy ziarna (wystarczą dwie duże garście). Patelnię przykrywamy i ustawiamy średni ogień. Po chwili kukurydza zacznie "strzelać". Gdy popcorn będzie strzelał rzadziej, zdejmujemy patelnię z ognia. W podobny sposób możemy przygotować popcorn w garnku. Przekąskę możemy doprawić solą, ziołami, ostrą papryką czy tartym parmezanem.

Popcorn karmelowy

Prażone ziarna kukurydzy świetnie smakują również na słodko. Wystarczy szczypta cynamonu i odrobina brązowego cukru, by otrzymać pyszny deser. Bardzo smaczny jest również popcorn z czekoladą: uprażone ziarna zanurzamy w roztopionej czekoladzie i pozostawiamy do zastygnięcia. Łasuchom polecamy też popcorn karmelowy. Jak go zrobić? W garnku przygotowujemy karmel. roztapiamy 120 g masła, dodajemy 2/3 szklanki cukru i 1 łyżkę miodu. Gorącym sosem polewamy prażoną kukurydzę. W wersji "na bogato", możemy dorzucić jeszcze bakalie. Pycha!

Ile kalorii ma popcorn?

Warto pamiętać, że popcorn to dość kaloryczna przekąska. 100 g prażonej kukurydzy to około 400 kcal. Jeśli do tego dołożymy dodatki takie jak parmezan, karmel czy cukier, otrzymamy prawdziwą kaloryczną bombę.

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść