Popcorn - ile ma kalorii? Popularna przekąska pod lupą
Przepis na udany wieczór filmowy w domu? Ciepły koc, herbatka lub inne ulubione napoje, dobre towarzystwo i oczywiście pyszne przekąski, które można by było zajadać w trakcie seansu. Najpopularniejszy jest oczywiście popcorn. Jest on na pewno znacznie zdrowszy od chipsów czy krakersów, szczególnie, jeśli kukurydzę uprażymy w domu. Jednak, czy możemy się nim zajadać bezkarnie, bez obaw, że to odbije się na naszej sylwetce? Sprawdźmy to.
Jak zrobić popcorn?
Popcorn to jedna z ulubionych przekąsek i nieodłączny towarzysz seansów filmowych, zarówno w domu, jak i w kinie. Jak przygotować popcorn w domu? Najprostszym i niestety najbardziej powszechnym sposobem jest zrobienie popcornu w kuchence mikrofalowej. Wystarczy kupić gotową mieszankę w woreczku, włożyć do mikrofali i po kilku chwilach możemy cieszyć się smakiem prażonej kukurydzy. Jednak gotowy popcorn nie jest najzdrowszym wyborem. Jest on "wzbogacony" utwardzonym m.in. tłuszczem palmowym oraz glutaminianem sodu.
Znacznie lepszym i zdrowszym wyborem będzie popcorn przygotowany samodzielnie. W sklepach znajdziemy specjalnie wyselekcjonowane ziarna kukurydzy, które nadają się do prażenia.
Za najzdrowszy uchodzi popcorn przyrządzony bez tłuszczu w specjalnej maszynce do prażenia, działającej na gorące powietrze.
Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu
Popcorn z patelni
Popcorn możemy też przygotować na patelni. Rozgrzewamy niewielką ilość masła klarowanego lub oleju, a następnie na gorący tłuszcz wrzucamy ziarna (wystarczą dwie duże garście). Patelnię przykrywamy i ustawiamy średni ogień. Po chwili kukurydza zacznie "strzelać". Gdy popcorn będzie strzelał rzadziej, zdejmujemy patelnię z ognia. W podobny sposób możemy przygotować popcorn w garnku. Przekąskę możemy doprawić solą, ziołami, ostrą papryką czy tartym parmezanem.
Popcorn karmelowy
Prażone ziarna kukurydzy świetnie smakują również na słodko. Wystarczy szczypta cynamonu i odrobina brązowego cukru, by otrzymać pyszny deser. Bardzo smaczny jest również popcorn z czekoladą: uprażone ziarna zanurzamy w roztopionej czekoladzie i pozostawiamy do zastygnięcia. Łasuchom polecamy też popcorn karmelowy. Jak go zrobić? W garnku przygotowujemy karmel. roztapiamy 120 g masła, dodajemy 2/3 szklanki cukru i 1 łyżkę miodu. Gorącym sosem polewamy prażoną kukurydzę. W wersji "na bogato", możemy dorzucić jeszcze bakalie. Pycha!
Ile kalorii ma popcorn?
Warto pamiętać, że popcorn to dość kaloryczna przekąska. 100 g prażonej kukurydzy to około 400 kcal. Jeśli do tego dołożymy dodatki takie jak parmezan, karmel czy cukier, otrzymamy prawdziwą kaloryczną bombę.
Zobacz też: