Popcorn - ile ma kalorii? Popularna przekąska pod lupą

Przepis na udany wieczór filmowy w domu? Ciepły koc, herbatka lub inne ulubione napoje, dobre towarzystwo i oczywiście pyszne przekąski, które można by było zajadać w trakcie seansu. Najpopularniejszy jest oczywiście popcorn. Jest on na pewno znacznie zdrowszy od chipsów czy krakersów, szczególnie, jeśli kukurydzę uprażymy w domu. Jednak, czy możemy się nim zajadać bezkarnie, bez obaw, że to odbije się na naszej sylwetce? Sprawdźmy to.

PopcornIle kalorii ma popcorn?
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Jak zrobić popcorn?

Popcorn to jedna z ulubionych przekąsek i nieodłączny towarzysz seansów filmowych, zarówno w domu, jak i w kinie. Jak przygotować popcorn w domu? Najprostszym i niestety najbardziej powszechnym sposobem jest zrobienie popcornu w kuchence mikrofalowej. Wystarczy kupić gotową mieszankę w woreczku, włożyć do mikrofali i po kilku chwilach możemy cieszyć się smakiem prażonej kukurydzy. Jednak gotowy popcorn nie jest najzdrowszym wyborem. Jest on "wzbogacony" utwardzonym m.in. tłuszczem palmowym oraz glutaminianem sodu.

Znacznie lepszym i zdrowszym wyborem będzie popcorn przygotowany samodzielnie. W sklepach znajdziemy specjalnie wyselekcjonowane ziarna kukurydzy, które nadają się do prażenia.

Za najzdrowszy uchodzi popcorn przyrządzony bez tłuszczu w specjalnej maszynce do prażenia, działającej na gorące powietrze.

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Popcorn z patelni

Popcorn możemy też przygotować na patelni. Rozgrzewamy niewielką ilość masła klarowanego lub oleju, a następnie na gorący tłuszcz wrzucamy ziarna (wystarczą dwie duże garście). Patelnię przykrywamy i ustawiamy średni ogień. Po chwili kukurydza zacznie "strzelać". Gdy popcorn będzie strzelał rzadziej, zdejmujemy patelnię z ognia. W podobny sposób możemy przygotować popcorn w garnku. Przekąskę możemy doprawić solą, ziołami, ostrą papryką czy tartym parmezanem.

Popcorn karmelowy

Prażone ziarna kukurydzy świetnie smakują również na słodko. Wystarczy szczypta cynamonu i odrobina brązowego cukru, by otrzymać pyszny deser. Bardzo smaczny jest również popcorn z czekoladą: uprażone ziarna zanurzamy w roztopionej czekoladzie i pozostawiamy do zastygnięcia. Łasuchom polecamy też popcorn karmelowy. Jak go zrobić? W garnku przygotowujemy karmel. roztapiamy 120 g masła, dodajemy 2/3 szklanki cukru i 1 łyżkę miodu. Gorącym sosem polewamy prażoną kukurydzę. W wersji "na bogato", możemy dorzucić jeszcze bakalie. Pycha!

Ile kalorii ma popcorn?

Warto pamiętać, że popcorn to dość kaloryczna przekąska. 100 g prażonej kukurydzy to około 400 kcal. Jeśli do tego dołożymy dodatki takie jak parmezan, karmel czy cukier, otrzymamy prawdziwą kaloryczną bombę.

Zobacz też:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany