Popcorn - ile ma kalorii? Popularna przekąska pod lupą

Przepis na udany wieczór filmowy w domu? Ciepły koc, herbatka lub inne ulubione napoje, dobre towarzystwo i oczywiście pyszne przekąski, które można by było zajadać w trakcie seansu. Najpopularniejszy jest oczywiście popcorn. Jest on na pewno znacznie zdrowszy od chipsów czy krakersów, szczególnie, jeśli kukurydzę uprażymy w domu. Jednak, czy możemy się nim zajadać bezkarnie, bez obaw, że to odbije się na naszej sylwetce? Sprawdźmy to.

PopcornIle kalorii ma popcorn?
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Jak zrobić popcorn?

Popcorn to jedna z ulubionych przekąsek i nieodłączny towarzysz seansów filmowych, zarówno w domu, jak i w kinie. Jak przygotować popcorn w domu? Najprostszym i niestety najbardziej powszechnym sposobem jest zrobienie popcornu w kuchence mikrofalowej. Wystarczy kupić gotową mieszankę w woreczku, włożyć do mikrofali i po kilku chwilach możemy cieszyć się smakiem prażonej kukurydzy. Jednak gotowy popcorn nie jest najzdrowszym wyborem. Jest on "wzbogacony" utwardzonym m.in. tłuszczem palmowym oraz glutaminianem sodu.

Znacznie lepszym i zdrowszym wyborem będzie popcorn przygotowany samodzielnie. W sklepach znajdziemy specjalnie wyselekcjonowane ziarna kukurydzy, które nadają się do prażenia.

Za najzdrowszy uchodzi popcorn przyrządzony bez tłuszczu w specjalnej maszynce do prażenia, działającej na gorące powietrze.

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Popcorn z patelni

Popcorn możemy też przygotować na patelni. Rozgrzewamy niewielką ilość masła klarowanego lub oleju, a następnie na gorący tłuszcz wrzucamy ziarna (wystarczą dwie duże garście). Patelnię przykrywamy i ustawiamy średni ogień. Po chwili kukurydza zacznie "strzelać". Gdy popcorn będzie strzelał rzadziej, zdejmujemy patelnię z ognia. W podobny sposób możemy przygotować popcorn w garnku. Przekąskę możemy doprawić solą, ziołami, ostrą papryką czy tartym parmezanem.

Popcorn karmelowy

Prażone ziarna kukurydzy świetnie smakują również na słodko. Wystarczy szczypta cynamonu i odrobina brązowego cukru, by otrzymać pyszny deser. Bardzo smaczny jest również popcorn z czekoladą: uprażone ziarna zanurzamy w roztopionej czekoladzie i pozostawiamy do zastygnięcia. Łasuchom polecamy też popcorn karmelowy. Jak go zrobić? W garnku przygotowujemy karmel. roztapiamy 120 g masła, dodajemy 2/3 szklanki cukru i 1 łyżkę miodu. Gorącym sosem polewamy prażoną kukurydzę. W wersji "na bogato", możemy dorzucić jeszcze bakalie. Pycha!

Ile kalorii ma popcorn?

Warto pamiętać, że popcorn to dość kaloryczna przekąska. 100 g prażonej kukurydzy to około 400 kcal. Jeśli do tego dołożymy dodatki takie jak parmezan, karmel czy cukier, otrzymamy prawdziwą kaloryczną bombę.

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀