Schab śliwkowy. W sam raz na szybki rodzinny obiad
Schab ze śliwką to klasyka polskiej kuchni, jednak przygotowanie go zajmuje nieco czasu. Mamy więc równie smaczną, ale znacznie mniej pracochłonną wersję. Wypróbujcie przepis na schab śliwkowy, który zaczerpnęliśmy z książki "Gotuję z Lewiatanem. Wybieram polskie smaki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 1 kg schabu bez kości
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 średniej wielkości selera
- 1 cebula
- 1 l wody
- 1/2 średniej wielkości pora
- 4 łyżki smalcu wyborowego
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki margaryny do smażenia i pieczenia
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 3 goździki
- 1 czubata łyżka mąki wrocławskiej
- 90 ml czerwonego wina
- sól, pieprz czarny mielony
- 200 g kaszy gryczanej
- Na suchej patelni przypal cebulę pokrojoną w ćwiartki. Do garnka nalej wody i włóż wszystkie warzywa wraz z przypaloną cebulą. Zagotuj wodę, dodaj schab i gotuj całość przez 10-15 min na wolnym ogniu.
- Następnie wyjmij schab z garnka, odsącz go i obsmaż w rondlu na smalcu.
- Kiedy mięso się zarumieni, zmniejsz ogień i obsyp je bułką tartą.
- Dodaj margarynę oraz powidła roztarte z połową szklanki wywaru, który powstał podczas gotowania schabu.
- Dopraw odrobiną soli i pieprzu oraz dorzuć goździki. Duś mięso pod przykryciem, aż będzie miękkie.
- Wyjmij schab z rondla i pokrój w grubsze plastry. Do pozostałego w rondlu sosu dodaj wymieszane wino z mąką i gotuj przez 3 min. Schab podawaj z kaszą gryczaną lub pęczak, polany sosem.
Przepis pochodzi z książki "Gotuję z Lewiatanem. Wybieram polskie smaki".
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze