Trwa ładowanie...

Chia fresca – zdrowe ochłodzenie

Wartość odżywcza nasion chia i mnogość ich zastosowania sprawiły, że zrobiły furorę jak świat długi i szeroki. Latem można z nich przygotować orzeźwiający napój zwany chia fresca, który nie tylko chłodzi, ale również doskonale nawadnia organizm i dostarcza cennych składników odżywczych.

Chia fresca – zdrowe ochłodzenieŹródło: 123RF
d2mp0ab
d2mp0ab

Nasiona chia pochodzą z rośliny zwanej szałwią hiszpańską (Salvia hispanica). Uprawiali ją już Aztekowie. Ojczyzną chia są Meksyk oraz Gwatemala, choć obecnie roślinę spotkać można również w innych częściach świata, m.in. w Argentynie, Paragwaju, Boliwii, Australii. Szałwia hiszpańska osiąga maksymalnie wysokość jednego metra. Kwitnie na fioletowo – pod tym względem podobna jest do lawendy. Cenne nasiona znajdują się w jej owocach. Gdyby im się przyjrzeć, przypominają miniaturowe kamienie – są nakrapiane i mogą mieć kolor szary, czarny, brązowy, grafitowy.

Nasiona chia – właściwości

Te niepozorne nasionka są bardzo odżywcze. Stanowią bardzo dobre źródło białka, błonnika oraz antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i chronią przed rozwojem wielu groźnych chorób, w tym przede wszystkich nowotworów. Wśród najbardziej wartościowych składników chia nie można nie wymienić kwasów tłuszczowych omega-3 (których w nasionach chia jest więcej niż w łososiu), a także wapnia, magnezu, żelaza, potasu, selenu, cynku, kwasu foliowego.

Spożywanie nasion chia jest dobre dla zdrowia. Wzmacnia odporność i siły witalne, reguluje pracę układu pokarmowego oraz nerwowego, pozytywnie oddziałuje na gospodarkę lipidową. Nasionka chia korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Przeciwdziałają przemęczeniu i spadkom nastroju, wzmacniają kości, uszczelniają naczynia krwionośne.

Zobacz też: Nie tylko cytrynowa. Oto pomysły na orzeźwiające lemoniady

Chia fresca – co to jest?

Nasiona chia znajdują w kuchni szerokie zastosowanie. Ponieważ po zalaniu wodą tworzy się wokół nich galaretowata konsystencja, nasiona szałwii hiszpańskiej są często stosowane jako dobry zamiennik jajka. Puddingi chia zna niemal każdy, a już z pewnością miłośnicy zdrowego stylu życia. A teraz czas na jeszcze jedno zastosowanie tych maleńkich ziarenek. Chia fresca.

d2mp0ab

Dla niejednej osoby taka propozycja wykorzystania chia będzie zaskoczeniem. Chia fresca to rodzaj lemoniady. Działa orzeźwiająco i schładzająco, dlatego jest szczególnie polecana w czasie upałów. Chia ze względu na zdolność pochłaniania wody skutecznie nawadnia. Chia fresca jest smaczna, a przy tym zdrowa – tradycyjna lemoniada to połączenie owoców z cukrem. Tutaj mamy natomiast dodatek bardzo zdrowego składnika. Taki napój doda również energii i pobudzi do działania, a przy tym zapewni uczucie sytości, czego nie można powiedzieć o tradycyjnej lemoniadzie.

Chia fresca – przepis

Składniki:

  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 litr wody (źródlanej, mineralnej – niegazowanej, chyba że marzysz o lemoniadzie z bąbelkami)
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2–3 łyżki słodu (miodu, syropu z agawy, ewentualnie cukru)
  • garść lodu
  • kilka listków mięty

Wykonanie: nasionka chia umieść w dzbanku i zalej wodą, po czym dokładnie wymieszaj. Wyciśnij do dzbanka sok z cytryny oraz z pomarańczy, dodaj słód. Jeszcze raz wymieszaj i wstaw do lodówki przynajmniej na pół godziny – napój powinien się dobrze schłodzić. Podawaj z kostkami lodu i świeżą miętą, można też dorzucić plasterki cytryny i pomarańczy. Pamiętaj, że napoju przed podaniem nie należy odcedzać – nasionka wypija się razem z płynem.

Wskazówka: chia fresca można przygotować na bazie wody kokosowej albo aloesowej. Połączenie soków z cytryny i pomarańczy to jedna z propozycji – możesz użyć także samej cytryny albo limonki. W sezonie wrzuć do dzbanka także inne owoce – truskawki, borówki, jagody, maliny, agrest (w całości albo zmiksowane).

d2mp0ab

Zrób i zabierz ze sobą

Napój należy wypić w krótkim czasie po przygotowaniu. Co nie oznacza, że nie możesz go zabrać na piknik, spacer, przejażdżkę itp. Ze względu na wysoką wartość odżywczą chia fresca warto pić także po intensywnym wysiłku fizycznym.

Chia fresca można podawać dzieciom, ale po ukończeniu 5. roku życia; ze względu na brak badań naukowych spożywanie chia zaleca się właśnie najwcześniej u pięciolatków.

Uwaga! Według zaleceń nie powinno się spożywać więcej niż 2 łyżki chia dziennie. Zdaniem ekspertów zdolność nasion szałwii hiszpańskiej do absorpcji płynów może utrudnić wchłanianie składników odżywczych pochodzących z posiłku.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2mp0ab
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2mp0ab
Więcej tematów