Trwa ładowanie...

Belgia to nie tylko frytki i gofry

Przyjęło się myśleć, że Belgia to niezbyt zaskakujący, niewielki kraj zdominowany przez politykę europejską, piwo i gofry. Nic bardziej mylnego. Belgia oferuje znacznie więcej niż tylko technokratyczne lunche w Brukseli i frytki z majonezem.

Belgia to nie tylko frytki i gofryŹródło: AdobeStock
d2oftpc
d2oftpc

Interesujące połączenie wpływów francuskich i niemieckich oraz naleciałości holenderskich, skutkuje rezultatem, który często się określa jako – francuska jakość w niemieckich porcjach. No i na dodatek mają tam naprawdę całkiem niezłe sery! Oto kilka typowych belgijskich dań dla fanów mięs i owoców morza.

Flamandzki gulasz wołowy

To narodowe danie belgijskie. Jest uwielbiane nie tylko tam, cenią je także we Francji. Świetny pomysł na imprezę lub rodzinne przyjęcie. Jest względnie nieskomplikowany w przygotowaniu i sycący. Sprawdza się z sałatą i pieczonymi ziemniakami, dodane do sosu piwo nadaje mu głębokiego smaku. Alkohol wygotowuje się szybko, więc może być z powodzeniem podawany na rodzinnych obiadach.

Składniki:

  • 1 kg pokrojonej w kostkę wołowiny na gulasz
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1 listek laurowy
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 mała butelka ciemnego piwa
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Zobacz też: Mężczyźni potrzebują czterech rzeczy". Joanna Przetakiewicz w szczerej rozmowie z Hanną Lis

Przygotowanie: w dużej misce zmieszać wołowinę, mąkę, sól i pieprz. Na dużej patelni rozgrzać olej i masło, podsmażyć mięso aż zbrązowieje z każdej strony (smażyć częściami, żeby nie obniżyć temperatury tłuszczu). Wrzucić całe mięso z powrotem na patelnię i dodać cebulę, czosnek, cukier, pietruszkę, liść laurowy i tymianek, wymieszać. Podkręcić ogień i zalać mięso piwem. Dodać tyle bulionu, żeby przykryć mięso. Zagotować, przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i dusić na małym ogniu przez 1,5 godz., aż wołowina zmięknie. Sprawdzać od czasu do czasu czy mięso nie jest suche, jeśli tak – dodać więcej bulionu. Zdjąć z ognia i dodać ocet. Odczekać 10 minut przed podaniem. Podawać z ziemniakami i sałatą.

d2oftpc

Danie przygotowane dzień-dwa przed podaniem smakuje jeszcze lepiej, dodatkowo – świetnie się mrozi, warto więc przygotować większą porcję i zamrozić na później!

Zając z suszonymi śliwkami

Konijn met pruimen to jedno z najbardziej klasycznych dań flamandzkich. Podawane od początków XX wieku, kiedy zające były istotnym źródłem protein dla biedniejszej części społeczeństwa. Mięso zwierząt hodowlanych było poza zasięgiem większości, zwłaszcza w czasach wojny. Hodowanie zajęcy natomiast nie zajmowało wiele miejsca, a transport i żywienie zwierząt było łatwe. Teraz jada się zająca znacznie rzadziej, ale wciąż to danie można znaleźć w menu tradycyjnych restauracji szczególnie w Brukseli. Oczywiście podawane z lokalnym piwem. Dodatkowy pozytyw – zające są hodowane na mniejszą skalę więc ich mięso jest dużo zdrowsze i zawiera znacznie mniej hormonów i chemikaliów.

Delicious traditional german cuisine of tasty goulash in a serving size in overhead view AdobeStock
Delicious traditional german cuisine of tasty goulash in a serving size in overhead view Źródło: AdobeStock

Składniki:

  • 4 łyżki mąki
  • 4 udka zająca
  • sól i pieprz
  • masło
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 250 g wydrylowanych suszonych śliwek (miękkich)
  • Świeży tymianek, 2 liście laurowe, 2 goździki
  • 750 ml ciemnego piwa
  • 2 kromki chleba

  • pikantna musztarda

  • odrobina octu jabłkowego

Przygotowanie: mięso popieprzyć i posolić, a następnie obtoczyć w mące. W garnku roztopić masło na średnim ogniu. Podsmażyć mięso na złoto i wyjąć z garnka. Drobno posiekać cebulę, dodać do garnka. Gdy cebula zmięknie dodać cukier i pozwolić jej się skarmelizować. Śliwki pokroić na spore kawali, dodać do cebuli. Mięso wrzucić z powrotem do garnka. Dodać tymianek, liście laurowe i goździki. Zalać piwem, aż przykryje składniki. Kromki chleba posmarować grubą warstwą musztardy. Kromki położyć na mięsie i przykryć garnek. Gotować na małym ogniu przez około godzinę. Spróbować sos, doprawić solą i pieprzem, jeśli potrzeba, dodać odrobinę octu, jeśli jest za słodki. Podawać z ziemniakami w jakiejkolwiek formie.

d2oftpc

Belgijskie krokiety z krewetek

To danie nawiązuje do kuchni holenderskiej, jest dość wymagające w przygotowaniu ale ciekawe i warte spróbowania!

AdobeStock
Źródło: AdobeStock

Składniki:

  • 300 g nieobranych, małych krewetek
  • 5 łyżek niesolonego masła
  • 1 mała, pokrojona na cienkie plasterki, cebula
  • 2 szklanki mleka
  • liść laurowy
  • 1 paczuszka bezsmakowej żelatyny
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g parmezanu
  • 1 żółtko
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz cayenne

Panierka:

  • 3 białka
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia

Przygotowanie: obrać krewetki i zachować pancerze. Krewetki pokroić na półcentymetrowe plasterki. W niedużym garnku roztopić masło na średnim ogniu. Dodać cebulę i podsmażać mieszając, aż się zeszkli (nie przesmażyć!). Dodać pancerzyki i smażyć przez około 2 minut. Dodać 1,5 szklanki mleka i liść laurowy, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować odkryte przez około 15 minut. Przelać przez sito, żeby się pozbyć cebuli i pancerzy. Wlać z powrotem do garnka i podgrzać na małym ogniu, dodać krewetki na 3 minuty, odcedzić, zachować wywar. W małym garnku wymieszać żelatynę z zimną wodą i odstawić na czas przygotowania beszamelu. Rozpuścić pozostałe 4 łyżki masła na małym ogniu, dodać mąkę, mieszać trzepaczką, aż sos zgęstnieje i będzie gładki (około 7 minut), dodać ser i prawie zagotować. Podgrzać żelatynę z wodą aż się rozpuści (1-2 minuty). Dodać żelatynę do beszamelu i dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia na kilka minut. Żółtko i pozostałe mleko połączyć i dodać do beszamelu. Dodać krewetki, sok z cytryny, sól, pieprz, gałkę i pieprz cayenne. Kwadratową 20 cm formę do ciasta wyłożyć folią spożywczą, wylać na nią masę, wygładzić, przykryć dokładnie warstwą folii i wstawić na noc do lodówki. Przygotowanie panierki: w misce ubić białka z solą i łyżką oleju, mąkę i bułkę tartą wsypać do płytkich misek. Masę krewetkową wyjąc z formy. Kroić na 5x1,5 cm prostokąty i rolować w wałeczki. Krokiety maczać w kolejności – mąka, jajka, bułka. Olej rozgrzać w garnku do głębokiego smażenia, smażyć krokiety na złoto, około 3 minuty każdy (po kilka na raz). Osuszyć na ręcznikach papierowych.

d2oftpc

Małże gotowane na piwie

Małże w piwie to bardzo typowa belgijska potrawa. Podawane z chlebem i sałatą stanowią świetny pełny posiłek. Małże najlepiej kupować świeże, zamknięte i podawać w ciągu dnia od zakupu. Przed gotowaniem powinny być owinięte w wilgotne, papierowe ręczniki i przechowywane w lodówce.

Składniki:

  • 1 kg świeżych małży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki niesolonego masła
  • szklanka posiekanej wędzonej szynki
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 posiekana szalotka
  • świeży tymianek
  • 350 ml ciemnego piwa
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżego estragonu
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • sok z 1 cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 chrupiąca bagietka

Przygotowanie: muszle oczyścić pod zimną wodą, usunąć brody. W średnim garnku rozgrzać olej i łyżkę masła, dodać szynkę i smażyć przez około 4-5 minut aż będzie chrupiąca, a tłuszcz się wytopi. Dodać czosnek, cebulę i tymianek. Smażyć przez około 2 minut na średnim ogniu. Dodać małże, wymieszać, żeby były pokryte sosem, gotować przez około 1 minutę. Dodać piwo, przykryć patelnie i zagotować na średnim ogniu. Zredukować ogień i gotować na małym ogniu przez 8-10 minut aż muszle się otworzą (te, które się nie otworzą – wyrzucić). Dodać pietruszkę, estragon, bazylię, sok z cytryny i łyżkę masła. Zamieszać, żeby zioła dobrze się rozprowadziły, a masło roztopiło. Doprawić solą i pieprzem. Łyżką cedzakową nałożyć małże do miseczek, zalec wywarem i podawać z kawałkami bagietki.

Prawdziwe gofry belgijskie

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka, oddzielone
  • 1,5 szklanki tłustego mleka
  • 1 szklanka roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • syrop klonowy

Przygotowanie: w misce połączyć mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W oddzielnej misce rozbełtać delikatnie żółtka, dodać mleko i wanilię, dobrze wymieszać. Wmieszać suche składniki. Ubić białka na sztywno i dodać do ciasta. Piec w rozgrzanej gofrownicy. Podawać polane syropem. Przed zapiekaniem natłuścić gofrownicę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2oftpc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2oftpc
Więcej tematów