Śliwki - właściwości zdrowotne i zastosowanie kulinarne

Śliwki kojarzymy jako owoce popularne, mało atrakcyjne i niepozorne. Nikt nie potrafi odnaleźć w nich niczego niezwykłego, bo znamy je od zawsze. Nie czeka się na nie tak jak na truskawki, maliny czy jagody. Nie odnotowujemy, kiedy sezon na śliwki się zaczyna i nie żałujemy zbytnio, kiedy się kończy. Podsumowując, śliwka jest niedoceniana i w konkurencji z innymi owocami plasuje się na szarym końcu.

Świeże i suszone śliwki doskonale wpływają na urodę
Źródło zdjęć: © 123RF

Wynika to po części z niewiedzy, bowiem mało kto się orientuje, że ten niepozorny owoc posiada wiele witamin i właściwości zdrowotnych. Wszystkie rodzaje śliwek mają podobne właściwości odżywcze i zawierają szereg cennych witamin: C, A, E, B6 i K. Ponadto są źródłem wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, polifenoli i błonnika. I właśnie ze względu na bogactwo właściwości odżywczych, śliwek nie powinno zabraknąć w zdrowej diecie. Zwłaszcza w sezonie, kiedy mamy obfitość świeżych na wyciągnięcie reki. A także w czasie zimowych miesięcy, w postaci suszonych owoców.

Dobroczynne właściwości śliwek:

  • Ze względu na dużą ilość błonnika poprawiają perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom. Ich pektyny łącząc się z kwasami organicznymi, usuwają z komórek tłuszcz i cholesterol śliwki działają antyoksydacyjnie,.
  • Chronią jelito grube przed nowotworem - należy więc profilaktycznie zjadać 3-4 śliwki dziennie. Mają także działanie przeciwmiażdżycowe, hamując wchłanianie cholesterolu,
  • Zawartość witaminy B6 i magnezu w śliwkach ma korzystny wpływ na układ nerwowy i sprzyja dobremu samopoczuciu.
  • Kora z drzew śliwkowych jest wykorzystywana przy leczeniu prostaty.
  • Suszone śliwki natomiast maja pięć razy więcej witaminy A niż świeże i siedem razy więcej błonnika. Zawierają fosfor i żelazo, działają przeczyszczająco i regulują pracę układu pokarmowego.
  • Suszone śliwki odgrywają istotną rolę w diecie odchudzającej, bowiem zapewniają na długo uczucie sytości. Ponadto przyśpieszają metabolizm, przeczyszczają jelita, hamują wchłanianie cukru i cholesterolu. To doskonała przekąska w ciągu dnia.
  • Świeże i suszone śliwki doskonale wpływają na urodę. Zawarte w nich przeciwutleniacze wygładzają skórę, poprawiają jej wygląd, opóźniają procesy starzenia i powstawanie zmarszczek. Kwasy - oleinowy i linolowy znajdujące się w śliwkach nawilżają skórę, odżywiają ją i natłuszczają.
  • Zawartość witaminy K i C w śliwkach pomaga przy pękających naczynkach.
  • Śliwki mają niski indeks glikemiczny, przez co są owocami dla cukrzyków.
  • Poprawiają także gęstość kości i zmniejszają ryzyko osteoporozy. Jedząc 10 śliwek dziennie przez cały rok, można poprawić gęstość kości i zmniejszyć skutki osteoporozy. W celach profilaktycznych można jeść je co 2-3 dni.

Zastosowanie śliwek w kuchni natomiast jest wszechstronne, zarówno na słodko, jak i postaci wytrawnej. Te zdrowe i smaczne owoce mogą być dodatkiem do mięs, wędlin, pasztetów i ciast. Można przygotowywać z nich wyborne dżemy, kompoty, powidła. konfitury i desery. Jesień to czas najlepszych śliwek . Pamiętajmy, jak są cenne, zdrowe i smaczne!

Korzenne powidła śliwkowe pieczone (bez cukru)

Składniki: 3 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek

Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Śliwki umyj, wyjmij pestki i włóż do formy do pieczenia. Wlej 5 łyżek wody, przykryj naczynie i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 2 godziny, odkryj pokrywę, zmniejsz grzanie do 150 st. C i piecz, aż połowa płynu odparuje. Gotowe powidła przełóż do wyparzonych słoików. Zamknij je pokrywkami i wstaw do piekarnika na 30 minut w temperaturze 120 st. C. Wyłącz grzanie i zostaw, aż słoiki ostygną. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Dodawaj do ciast, naleśników i placków, jako dodatek do musli, owsianek i koktajli.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości