Śliwki - właściwości zdrowotne i zastosowanie kulinarne

Śliwki kojarzymy jako owoce popularne, mało atrakcyjne i niepozorne. Nikt nie potrafi odnaleźć w nich niczego niezwykłego, bo znamy je od zawsze. Nie czeka się na nie tak jak na truskawki, maliny czy jagody. Nie odnotowujemy, kiedy sezon na śliwki się zaczyna i nie żałujemy zbytnio, kiedy się kończy. Podsumowując, śliwka jest niedoceniana i w konkurencji z innymi owocami plasuje się na szarym końcu.

Świeże i suszone śliwki doskonale wpływają na urodę
Źródło zdjęć: © 123RF

Wynika to po części z niewiedzy, bowiem mało kto się orientuje, że ten niepozorny owoc posiada wiele witamin i właściwości zdrowotnych. Wszystkie rodzaje śliwek mają podobne właściwości odżywcze i zawierają szereg cennych witamin: C, A, E, B6 i K. Ponadto są źródłem wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, polifenoli i błonnika. I właśnie ze względu na bogactwo właściwości odżywczych, śliwek nie powinno zabraknąć w zdrowej diecie. Zwłaszcza w sezonie, kiedy mamy obfitość świeżych na wyciągnięcie reki. A także w czasie zimowych miesięcy, w postaci suszonych owoców.

Dobroczynne właściwości śliwek:

  • Ze względu na dużą ilość błonnika poprawiają perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom. Ich pektyny łącząc się z kwasami organicznymi, usuwają z komórek tłuszcz i cholesterol śliwki działają antyoksydacyjnie,.
  • Chronią jelito grube przed nowotworem - należy więc profilaktycznie zjadać 3-4 śliwki dziennie. Mają także działanie przeciwmiażdżycowe, hamując wchłanianie cholesterolu,
  • Zawartość witaminy B6 i magnezu w śliwkach ma korzystny wpływ na układ nerwowy i sprzyja dobremu samopoczuciu.
  • Kora z drzew śliwkowych jest wykorzystywana przy leczeniu prostaty.
  • Suszone śliwki natomiast maja pięć razy więcej witaminy A niż świeże i siedem razy więcej błonnika. Zawierają fosfor i żelazo, działają przeczyszczająco i regulują pracę układu pokarmowego.
  • Suszone śliwki odgrywają istotną rolę w diecie odchudzającej, bowiem zapewniają na długo uczucie sytości. Ponadto przyśpieszają metabolizm, przeczyszczają jelita, hamują wchłanianie cukru i cholesterolu. To doskonała przekąska w ciągu dnia.
  • Świeże i suszone śliwki doskonale wpływają na urodę. Zawarte w nich przeciwutleniacze wygładzają skórę, poprawiają jej wygląd, opóźniają procesy starzenia i powstawanie zmarszczek. Kwasy - oleinowy i linolowy znajdujące się w śliwkach nawilżają skórę, odżywiają ją i natłuszczają.
  • Zawartość witaminy K i C w śliwkach pomaga przy pękających naczynkach.
  • Śliwki mają niski indeks glikemiczny, przez co są owocami dla cukrzyków.
  • Poprawiają także gęstość kości i zmniejszają ryzyko osteoporozy. Jedząc 10 śliwek dziennie przez cały rok, można poprawić gęstość kości i zmniejszyć skutki osteoporozy. W celach profilaktycznych można jeść je co 2-3 dni.

Zastosowanie śliwek w kuchni natomiast jest wszechstronne, zarówno na słodko, jak i postaci wytrawnej. Te zdrowe i smaczne owoce mogą być dodatkiem do mięs, wędlin, pasztetów i ciast. Można przygotowywać z nich wyborne dżemy, kompoty, powidła. konfitury i desery. Jesień to czas najlepszych śliwek . Pamiętajmy, jak są cenne, zdrowe i smaczne!

Korzenne powidła śliwkowe pieczone (bez cukru)

Składniki: 3 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek

Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Śliwki umyj, wyjmij pestki i włóż do formy do pieczenia. Wlej 5 łyżek wody, przykryj naczynie i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 2 godziny, odkryj pokrywę, zmniejsz grzanie do 150 st. C i piecz, aż połowa płynu odparuje. Gotowe powidła przełóż do wyparzonych słoików. Zamknij je pokrywkami i wstaw do piekarnika na 30 minut w temperaturze 120 st. C. Wyłącz grzanie i zostaw, aż słoiki ostygną. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Dodawaj do ciast, naleśników i placków, jako dodatek do musli, owsianek i koktajli.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji