Bazylia - smaczne i zdrowe zioło

To jedno z najchętniej używanych ziół w kuchni. Można znaleźć ją nie tylko na targach, ale w niemal w każdym supermarkecie. Doskonale podkreśla smak potraw i korzystnie wpływa na nasze zdrowie m.in. łagodzi wzdęcia i kolkę. To nie jedyne właściwości tej rodziny. Przedstawiamy listę powodów, dla których warto włączyć ten dodatek do codziennego jadłospisu.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

To jedno z najchętniej używanych ziół w polskich kuchniach. Można je znaleźć nie tylko na targach, ale również w supermarketach. Choć to niepozorna roślina, w praktyce doskonale podkreśla smak potraw i korzystnie wpływa na nasze zdrowie, m.in. łagodzi wzdęcia i kolkę. Przedstawiamy listę powodów, dla których warto włączyć bazylię do codziennego jadłospisu. Podpowiadamy również, do jakich potraw pasuje najbardziej.

Różne odmiany bazylii

Bazylia należy do grupy ziół prowansalskich. W Polsce największą popularnością cieszy się bazylia pospolita. Znana jest również jako bazylek ogrodowy czy bazylijka zwyczajna. Ma mocny zapach przypominający goździki, intensywnie zielony kolor liści i słodko-pikantny, nieco korzenny smak. Podobne cechy znajdziemy w bazylii purpurowej - różnicą jest jedynie kolor. Z kolei bazylia grecka ma drobne liście o delikatnym aromacie.

Odmiana cynamonowa posiada natomiast intensywny, cynamonowy zapach, a cytrynowa - wyczuwalny i świeży, cytrusowy aromat. Wyjątkowa woń bazylii sprawia, że doskonale komponuje się z potrawami z ryb. Jest również sprawdzonym dodatkiem do owoców morza, nabiału oraz sałatek owocowych.

Naturalne lekarstwo

Bazylia przede wszystkim reguluje pracę układu pokarmowego. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych zawartych w pokarmach. Jest pomocna w przypadku niestrawności lub wzdęć, ponieważ zapobiega skurczom żołądka i pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Ponadto, wykazuje skuteczność w zwalczaniu braku apetytu. Sprawdza się również jako środek zapobiegawczy przy wymiotach i nudnościach.

Naukowo dowiedziono również, że korzystnie wpływa na układ nerwowy. Wykazuje podobne działanie jak melisa, dlatego działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój, zmniejsza nadpobudliwość i pomoże w walce z bezsennością. Z kolei kompresy bazyliowe wykorzystuje się w leczeniu migren. Jej regularną konsumpcję poleca się zwłaszcza osobom pracującym umysłowo, bowiem wyostrza zmysły i poprawia pamięć. Dzięki dużej zawartości witaminy A, roślinę tę powinny wprowadzić do jadłospisu osoby mające problemy ze wzrokiem.

Posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego znajdzie zastosowanie w przypadku zapalenia nerek i pęcherza moczowego, stanu zapalnego zatok i gardła, zapalenia wątroby, krtani, oskrzeli. Stosowana jest też na kaszel, kolkę jelitową, choroby reumatyczne, przeziębienia, zapalenie uszu i oczu, a także wirusowe choroby skóry. Bazylia posiada także właściwości przeciwgorączkowe - łagodnie obniża wysoką temperaturę i rozgrzewa organizm. W medycynie ludowej stosuje się m.in. napar z bazylii z dodatkiem miodu - napój ten pomoże na kaszel i zapaleń oskrzeli. Na dreszcze używa się wywaru przygotowanego z połączenia bazylii, cynamonu oraz goździków. Z kolei na katar i zatkany nos poleca się inhalacje (wystarczy zalać wrzącą wodą liście i wdychać parę).

Roślina ta znajduje również zastosowanie w kosmetyce. Np. olejek eteryczny, pozyskiwany z listków to częsty składnik perfum i mydeł. Ogródek na parapecie z doniczkami z tym ziołem skutecznie odstrasza owady, m.in. komary. W przypadku ukąszenia ulgę swędzącej skórze przyniosą wmasowane listki, jednocześnie zmniejszając opuchliznę.

Bazylia w praktyce

To niezastąpiony dodatek do większości dań kuchni śródziemnomorskiej - jest podstawowym składnikiem pesto. Można nią nacierać mięsa przed dalszym przyrządzaniem, dodawać do zup, omletów i sałatek. Z powodzeniem używa się jej także do aromatyzowania octu winnego i oliwy z oliwek. Roślina ta wykorzystywana jest również do produkcji oryginalnych lodów, wyrobów czekoladowych i likierów.

Bazylia znakomicie komponuje się z czosnkiem. Świeżą dodajemy zawsze pod koniec gotowania. W przeciwnym razie utraci swoje wartościowe składniki, smak i zapach. Warto również wiedzieć, że jej aromat utrzyma się dłużej, kiedy listki zamiast kroić, po prostu porwiemy na kawałki.

mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości