Trwa ładowanie...

5 pyszności z mascarpone

Pochodzi z włoskiej Lombardii, ale dziś ceni go cały świat. Wytwarzany ze śmietanki serek ma kremową, jedwabistą konsystencję oraz głęboki, lekko słodki smak. Mascarpone sprawdza się w deserach i potrawach wytrawnych. Jak go wykorzystać w kuchni?

Tiramisu Tiramisu Źródło: Adobe Stock, fot: Viktor Savcic
d3w6lu5
d3w6lu5

Tiramisu

Da wielu osób mascarpone kojarzy się przede wszystkim ze słynnym na całym świecie deserem, który – wbrew pozorom – ma dość krótką historię. Receptura tiramisu powstała bowiem w latach 60. XX wieku, w pewnej pracowni cukierniczej w Avelliono. Jego zaletą jest nie tylko obłędny smak, ale również łatwość przygotowania.

Na początku zaparzamy mocną kawę espresso (250 ml), do której dodajemy cukier (90 g) i likier Amaretto (60 ml). Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem. Ubijamy 9 żółtek, a następnie dodajemy do nich syrop z wody (1,5 szklanki) zagotowanej z cukrem (240 g). Nadal ubijamy, a gdy uzyskamy puszystą masę, dokładamy serek mascarpone (750 g). Dokładnie mieszamy.

Podłużne biszkopty nasączamy kawowym naparem i układamy na dnie blaszki do pieczenia. Wykładamy połowę kremu, przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów i kremu. Wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin. Po schłodzeniu posypujemy kakao. Deser tiramisu podajemy pokrojony w kwadraty.

Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i… mascarpone

Włoski serek to produkt bardzo uniwersalny, dlatego można go wykorzystać do przygotowania nie tylko deserów, ale również pożywnych potraw wytrawnych, choćby ziemniaczanej zapiekanki.

d3w6lu5

Zaczynamy od ugotowania 5-6 dużych ziemniaków, w mundurkach. Muszą być dość miękkie, ale nie powinny się rozpadać. Po przestudzeniu kroimy je w plasterki. Równocześnie podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek (2-3 ząbki). W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy plasterki ziemniaków, a następnie pokrojoną w kostkę kiełbasę i czerwoną paprykę, podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz posiekany szczypiorek. Wszystko zalewamy sosem przygotowanym z mascarpone (250 g) dobrze wymieszanego z dwoma jajkami, doprawionym solą, pieprzem, gałką muszkatołową, suszonym tymiankiem i rozmarynem, ewentualnie także szczyptą chili. Posypujemy tartym cheddarem, po czym umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. Zapiekamy około 40 minut.

Dacquoise

Jeden z ulubionych deserów Francuzów, w Polsce często nazywany po prostu dakłasem. W oryginalne wykorzystuje się bezowe blaty, ale możemy też przygotować trochę uproszczoną wersję specjału, którego największy atut stanowi przecież krem na bazie mascarpone.

Zadanie jest bardzo proste. Schłodzony serek mascarpone (250 g) oraz równie chłodną śmietanę 30-procentową (500 ml) miksujemy z cukrem pudrem (łyżka) oraz drobno posiekanymi orzechami włoskimi (50 g) i daktylami (około 10 sztuk). Możemy też dodać 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub odrobinę świeżego miąższu wanilii. Miksujemy, aż krem uzyska aksamitną konsystencję.

Następnie dno pucharków do lodów wykładamy pokruszonymi bezami, nakładamy krem, po czym jeszcze jedną warstwę bez. Wierzch deseru dekorujemy świeżymi owocami: truskawkami, malinami, wiśniami czy borówkami. Gotowe!

Makaron z łososiem Adobe Stock
Makaron z łososiemŹródło: Adobe Stock

Makaron z wędzonym łososiem, szparagami i mascarpone

Kremowy serek mascarpone może być znakomitą bazą sosu, którym wzbogacimy dania z makronem. Z wędzonym łososiem i podsmażonymi szparagami stworzy prawdziwą bombę smakową.

d3w6lu5

Do przygotowania tej potrawy możemy wykorzystać różne rodzaje makaronu, świetnie sprawdzi się choćby tagiatelle w postaci długich, płaskich wstążek. Gotujemy go według instrukcji na opakowaniu. Równocześnie zielone szparagi (pęczek) myjemy, pozbawiamy twardych końcówek, kroimy na kawałki o długości 2-3 cm i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym lub maśle klarowanym, aż do przyrumienienia. Na drugiej patelni podprażamy garść orzeszków piniowych.

Wędzonego łososia (150 g) siekamy, mieszamy z mascarpone (250 g), doprawiamy sokiem z cytryny, białym pieprzem i gałką muszkatołową, w razie potrzeby także solą. Dodajemy do szparagów, razem z odcedzonym makaronem. Wszystko mieszamy i podgrzewamy jeszcze kilka minut. Wykładamy na talerze, posypujemy podprażonymi orzeszkami i posiekaną natką pietruszki.

Sernik na zimno z białej czekolady, herbaty matcha i mascarpone

Matcha, czyli herbaciany puder o szmaragdowym kolorze, ma wyrazisty, lekko cierpki, a zarazem szlachetny smak, który świetnie komponuje się z mascarpone. Możemy to wykorzystać przygotowując prosty i pyszny sernik na zimno.

d3w6lu5

Zaczynamy od przygotowania naparu z matchy – łyżeczkę proszku zalewamy wodą (150 ml) o temperaturze 70-80 stopni, a następnie ubijamy za pomocą specjalnej bambusowej miotełki lub spieniacza do mleka, aż do pojawienia się charakterystycznej pianki. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę (300 g), po czym studzimy i miksujemy z mascarpone (450 g). Dodajemy napar z matchy, ubitą na sztywno śmietanę 30-procentową (450 g) oraz rozpuszczoną w wodzie i przestudzoną żelatynę (1,5 łyżki). Dokładnie mieszamy.

Dno torownicy wykładamy biszkoptami albo pokruszonymi i wymieszanymi z roztopionym masłem ciastkami zbożowymi. Przykrywamy je przygotowaną masą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem sernik dekorujemy wiórkami czekoladowymi i świeżymi owocami, np. winogronami i borówkami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3w6lu5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3w6lu5
Więcej tematów