Trwa ładowanie...

5 pomysłów na smaczne przystawki na przyjęcie komunijne

Przyzwyczailiśmy się już do tego, że większe przyjęcia, np. komunijne, organizowane są w restauracjach lub salach weselnych. Niewielu jest tych, którzy decydują się na samodzielne przygotowanie takiej rodzinnej imprezy.

Mamy kilka propozycji na przystawki komunijneMamy kilka propozycji na przystawki komunijneŹródło: 123RF
d3q1od7
d3q1od7

Okres pandemii zweryfikował jednak plany wielu rodziców. Musieli zrezygnować z dużego przyjęcia na kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt osób na rzecz skromniejszej domowej uroczystości. Stanęli przed dylematem, czym ugościć swoich najbliższych, co przygotować na stół, żeby było smacznie, a jednocześnie niekonwencjonalnie. Mamy kilka propozycji na przystawki, którymi zachwycą się wasi goście.

Roladki z łososia wędzonego i serka śmietankowego

Łosoś jest rybą o wyrazistym smaku, który jednak nie każdemu odpowiada. Jeśli połączymy go ze śmietankowym serkiem i ziołami, z pewnością zachwyci nawet wymagających gości. Przygotowanie potrawy jest proste i wymaga tylko odrobiny cierpliwości. Co jest nam potrzebne, by zrobić takie roladki?

Składniki:

  • 15 dag łososia wędzonego na zimno,
  • 10 dag serka śmietankowego,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego,
  • świeży ogórek,
  • sól, pieprz,
  • wykałaczki.
d3q1od7

Przygotowanie:

  1. Serek mieszamy z jogurtem i koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Plastry łosia rozkładamy jeden obok drugiego tak, by lekko nachodziły na siebie nawzajem.
  3. Łososia smarujemy przygotowanym serkiem i zwijamy w roladę. Kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i w każdy wbijamy wykałaczkę.
  4. Na wierzch roladek wbijamy na wykałaczki kawałki ogórka.
  5. Takie roladki można dowolnie modyfikować, dodając do środka np. paprykę, a serek mieszać z czosnkiem lub innymi ziołami.

Kiełbaski w cieście francuskim z czarnuszką

Ciasto francuskie daje nam ogromne możliwości przygotowywania przekąsek zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ostatnio naszym ulubionym posiłkiem z jego wykorzystaniem są kiełbaski w cieście posypane czarnuszką.

d3q1od7

Składniki:

  • 2 ciasta francuskie,
  • ketchup, opcjonalnie sos chili,
  • 500 g cienkich kiełbasek z dużą zawartością mięsa,
  • ser żółty w plastrach,
  • 1 jajko,
  • czarnuszka.

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy ketchupem z domieszką ostrego sosu chili, jeśli ktoś lubi pikantne przyprawy.
  2. Następnie kroimy je na mniejsze prostokąty (najlepiej na 3 części wzdłuż, a potem w poprzek na ok. 5-centymetrowe kawałki).
  3. Kiełbaski przekrajamy również na takie 5-centrymetrowe cząstki. Na każdym prostokącie ciasta układamy po kawałku sera żółtego oraz kiełbaski.
  4. Zwijamy je w rulonik i zaciskamy na końcach. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Każdą roladkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
  6. Pieczemy do zrumienienia – ok. 20 minut
d3q1od7

Rolada pomidorowa

Wszechobecna rolada szpinakowa z łososiem może niektórym już się znudziła, więc proponujemy roladę pomidorową, która z pewnością będzie ciekawym kulinarnym urozmaiceniem na przyjęciu komunijnym. Nie tylko pięknie wygląda, ale jest też bardzo smaczna.

Składniki na ciasto:

  • ½ szkl. gorącej wody,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 50 g żółtego sera startego na tarce z dużymi oczkami,
  • 1 ząbek czosnku (ewentualnie 1 łyżeczka czosnku granulowanego),
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • dowolne ulubione zioła,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
d3q1od7

Nadzienie:

  • 150 g serka śmietankowego,
  • łyżka śmietany,
  • czerwona papryka,
  • 8-10 plastrów wędliny drobiowej.

Przygotowanie:

  1. Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy je, małymi porcjami dodając wodę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, starty ser, olej i przyprawy. Wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy wymieszane wcześniej obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy.
  2. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy łyżką. Dużą blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy na niej ciasto.
  3. Pieczemy ok. 10-15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Wyjmujemy i jeszcze ciepłą zwijamy w rulon na ściereczce. Pozostawiamy do wystygnięcia
  4. Do serka śmietankowego dodajemy śmietanę i smarujemy nim zimne ciasto. Na serek rozkładamy szynkę. Wzdłuż układamy słupki papryki.
  5. Całość ciasno zwijamy w rulon, zaczynając od brzegu z papryką. Roladę zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę w zimne miejsce.
  6. Przed podaniem kroimy w plastry i układamy na talerzu. Jeśli zrobimy też roladę szpinakową, można plastry układać na przemian na dużym talerzu. Całość będzie wtedy pięknie się prezentować na stole.
Babeczki faszerowane mięsem 123RF
Źródło: 123RF

Babeczki faszerowane mięsem

Babeczki z ciasta kruchego faszerowane mięsem mielonym i zapiekane z serem najlepiej smakują na ciepło.

d3q1od7

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 1 jajko,
  • ½ łyżeczki soli.

Nadzienie:

  • olej do smażenia,
  • 1 cebula,
  • 1 pomidor,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • ok. 220 g mozzarelli,
  • sól, pieprz,
  • dowolne zioła.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone, a po usmażeniu, dokładamy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy wedle uznania i zostawiamy do ostygnięcia.
  3. Formę na muffinki smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na 12 części i wyklejamy nimi foremki, nakłuwając je widelcem. Do środka wkładamy nadzienie.
  4. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, które potem układamy na mięsnym nadzieniu.
  5. Tak przygotowane babeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 minut.
  6. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia, na każdej babeczce układamy po plastrze mozzarelli. Ser powinien się roztopić.
d3q1od7

Jajka faszerowane awokado

Jajka faszerowane to zawsze dobry pomysł na przystawkę. Przepisów na farsze jest mnóstwo, a i sami możemy pokombinować z dodatkami. Zawsze będzie szybko, prosto i pysznie. Do jajek świetnie pasuje awokado, więc warto połączyć te smaki i przygotować zdrowe i smaczne jajka faszerowane.

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 4 łyżki sera twarogowego,
  • 4 łyżki miąższu z awokado,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki szpinaku wcześniej rozmrożonego,
  • opcjonalnie 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Jajka przekrajamy na pół i wyjmujemy żółtka. Żółtka miksujemy z awokado, szpinakiem, twarogiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, ewentualnie też z czosnkiem.
  2. Połówki białek faszerujemy przygotowaną masą.

Przystawki na przyjęcie komunijne nie muszą być bardzo skomplikowane do przygotowania, by były zachwycające zarówno wizerunkowo, jak i smakowo. Czasami wystarczy odrobina wysiłku i chęci, by samodzielnie zrobić niesamowite przekąski. Spróbujcie, a przekonacie się, że naprawdę warto!

Zimne nóżki. Kulinarny hit minionej epoki

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3q1od7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3q1od7
Więcej tematów