Trwa ładowanie...

Zupa krem z cukinii Magdy Gessler. Pyszna, prosta i kremowa

Sezon na cukinię trwa. Pełno jej na sklepowych półkach, czy lokalnych straganach. Niektórzy z was pewnie. To doskonały czas, aby przygotować zupę z cukinii, jakiej jeszcze nie jedliście. Myślicie, że zupa z cukinii jest mdła i bez smaku? Nic bardziej mylnego! Ten przepis Magdy Gessler sprawi, że już na dobre pokochacie krem z cukinii.

Zupa krem z cukiniiZupa krem z cukiniiŹródło: Pixabay
d1yum5i
d1yum5i

Magda Gessler to znana polska restauratorka, felietonistka i malarka. Jest właścicielką kilkunastu restauracji w różnych polskich miastach. Szerszej publiczności znana jest głównie jako prowadząca kultowego już programu rozrywkowego "Kuchenne Rewolucje". Dzisiaj mamy dla was przepis na aromatyczną zupę krem z cukinii właśnie jej autorstwa.

Sezon na cukinię wciąż trwa, dlatego warto korzystać, póki wciąż jest jej w sklepach pod dostatkiem. Cukinia jest pyszna, tania i niskokaloryczna. Można z niej przygotować mnóstwo różnych potraw takich jak zapiekanki, placki, leczo czy zupy. Można też używać jej jako dodatek do sałatek, makaronów czy risotto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa restauracja: Majówkowy grill z pomysłem

Przepis na krem z cukinii Magdy Gessler

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 1 l bulionu
  • 4 ziemniaki
  • biała część pora
  • Kawałek selera
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 lyżka śmietany 18 proc.
  • sól, pieprz

d1yum5i

Sposób przygotowania:

  1. Umytą i obraną cukinię kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z ziemniakami i selerem. Czosnek siekamy, a pora kroimy na plasterki.
  2. W garnku roztapiamy masło i dodajemy liście laurowe, goździki i ziele angielskie. Smażymy przez moment, a potem dodajemy czosnek i pora. Smażymy, aż por się zeszkli.
  3. Następnie dodajemy cukinię, ziemniaki i selera dodaj ziemniaki, seler oraz cukinię. Smażymy na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut. Wlewamy bulion i gotujemy do czasu, aż ziemniaki zmiękną.
  4. Wyławiamy ziele angielskie, goździki i liście laurowe. Dodajemy śmietanę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.
  5. Następnie blendujemy zupę do czasu, aż uzyskamy gładką konsystencję. Zupę możemy podawać samą lub z chrupiącymi grzankami.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1yum5i
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1yum5i
Więcej tematów